avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare cheltuieli judecată în afara procesului
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare cheltuieli judecată în afara procesului

Buna ziua.
Am castigat un proces in care am avut calitatea de parata. Hotărârea este definitivă.
Am plătit un onorariu pentru sprijin in redactarea finala a intampinarii depuse.
Nu este o suma mare dar doresc sa o recuperez. Din pacate, nu s-a depus la dosar factura /chitanță pe timpul procesului care s-a finalizat acum 5 zile.
Cum este cel mai eficient de procedat pentru a-mi recupera aceasta sumă?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 06:54, 14 Decembrie 2016
Cel mai eficient ar fi sa notificati partea care a pierdut procesul si aceasta sa plateasca. Altfel va trebui sa va adresati instantei de judecata.
Multumesc.
Avocatul a precizat ca putem face o notificare prin executor, iar in cazul in care nu plăteste, sa solicit prin instanță .
Trebuie să înțelegeți, că partea adversă nu are nici o obligație legală față de cheltuielile dvs de judecată, dacă acestea nu le-ați cerut la timpul lor.
Acest lucru se cere în timpul procesului, și dacă nu ai cerut, înseamnă că nu ai avut pretenție.
Executorul nu are dreptul să notifice ceva inexistent, adică o datorie care nu a fost aprobată de instanță, și deci nu există.
Într-adevăr se pot cere cheltuielile și pe cale separată în instanță, dar asta presupune un proces nou, și nu-i obligat judecătorul să le și admită.
Executorul nu are nici o atribuție în acest caz, el execută hotărâri judecătorești scrise negru pe alb.
Mulțumesc pentru raspuns.
Este diferit de cel primit inainte si recunosc ca ma derutează.
Ma mai documentez.
Din pacate, avocatul a omis sa depuna dovada platii
Notificarea prin executorul judecătoresc este des folosită pentru comunicarea actelor extrajudiciare (care nu emană de la o instanţă judecătorească) dar care ar putea fi folosite în cadrul unui proces. Prin notificare se poate soma o persoană să facă sau să nu facă ceva, indicându-i-se sancţiunea pe care o riscă, ori se poate informa legal o persoană cu privire la o anumită stare de fapt sau de drept.
De ce este eficientă notificarea în multe cazuri? Pentru că, puşi în faţa unui act oficial care poartă antetul, numărul de înregistrare, semnătura şi ştampila executorului judecătoresc, debitorii (cei de bună-credinţă) au o reacţie de conformare, înţelegând că “nu mai pot întinde plapuma” şi trebuie să ramburseze datoria. Ei conştientizează în acel moment că creditorul cunoaşte legea, a apelat deja la reprezentanţii legali şi e hotărât să-şi obţină drepturile.
Notificarea prin executor judecătoresc devine astfel nu doar o probă într-un viitor dosar de instanţă, ci şi un excelent mijloc de presiune.

Alte discuții în legătură

Taxe judecare geo13 geo13 Am o rugaminte si sper ca poate sa ma ajute cineva cu un sfat. Parintii mei au avut un proces referitor la o mostenire. Adica, au pierdut procesul in favoarea ... (vezi toată discuția)
Executare - cheltuieli de judecata: probleme, executor, contestatie, mostenitori, ... oanaportar oanaportar Tatal meu a primit de la un Executor judecatoresc o Adresa: \\"Instiintare privind masura popririi\\", prin care i se aduce la cunostinta ca s-a dispus ... (vezi toată discuția)
Interpretarea art. 622 ncpc aleodor27 aleodor27 In situatia in care am pierdut si in recurs un proces, fiindu-mi imputate cheltuielile de judecata, trebuie sa merg eu sa solicit instantei eliberarea ... (vezi toată discuția)