avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna ziua. Am si eu o intrebare, in cazul in care divortez, am un copil, iar sotul meu vrea sa lase jumatatea ce i se cuvine din imobilul proprietate comuna copilului minor, ce se poate face? Poate el sa doneze partea ce i se cuvine copilului sau sa cesioneze drepturile ce-i revin asupra imobilului copilului? De asemenea va intreb..se poate ca el sa ceara in cazul in care copilul va fi coproprietar al imobilului, sa solicite el un curator?....adica copilul sa fie reprezentat de altcineva in afara de mine..mama lui
Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 21:51, 2 Septembrie 2009
din moment ce se va face partajul, cu partea lui sotul dvs va putea face orice, inclusiv sa doneze copilului minor.
Daca sunteti de acord in aceasta privinita nu vad de ce sa se mai incurce cu acte de donatie ... vanzari s.a.m.d .. si nu incheiati o tranzactie pe instanta in cuprinsul careia sa dispuna asupra partii sale.
In privinta curatelei ar trebui sa aveti in vedere ca ea se instituie in conditiile art. 152 din codul familiei.
În afară de alte cazuri prevăzute de lege, autoritatea tutelară va putea institui curatela:
a)dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să-şi administreze bunurile sau să-şi apere interesele în condiţii mulţumitoare şi, din motive temeinice, nu-şi poate numi un reprezentant;
b)dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;
c)dacă, din cauza bolii sau din alte motive, părintele sau tutorele este împiedicat să îndeplinească un anumit act în numele persoanei ce reprezintă sau ale cărui acte le încuviinţează;
d)dacă o persoană, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar general;
e)dacă o persoană a dispărut fără a se avea ştiri despre ea şi nu a lăsat un mandatar general.

Altfel sotul caruia ii este incredintat minorul spre crestere si educare il reprezinta pe minor in actele juridice pe care la incheie si el se ocupa si de administrarea averii acestuia.
Dupa divort, odata ce e individualizata cota parte din dreptul de proprietate , sotul poate dona / vinde respectivul bun copiilor.
Sau, in cadrul procesului de partaj poate incheia o tranzactie in acest sens.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curator angi16 angi16 Unul dintre parinti poate fi curatorul propriului copil, pentru a-l reprezenta la notariat in vederea incheierii unui contract de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Autoritate tutelara cris_deo cris_deo buna ziua. in cat timp se da un raspuns de catre o autoritate publica in speta autoritatea tutelara la o petitie formulata de catre mine. care este timpul ... (vezi toată discuția)
Curatela iconaruclaudia iconaruclaudia Am o mama in varsta de 81 de ani,bolnava, nedeplasabila de 5 ani de zile,nu este in depline facultati mintale( nu primeste medicul in casa).Eu sunt singurul ... (vezi toată discuția)