avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... curator
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

curator

Unul dintre parinti poate fi curatorul propriului copil, pentru a-l reprezenta la notariat in vederea incheierii unui contract de vanzare cumparare (cumparatorul fiind minorul) imobil? Daca da as avea nevoie de un articol de lege in acest sens. Multumesc anticipat!!!:stunned:

Cel mai recent răspuns: Maria_79 , utilizator 12:02, 12 Octombrie 2010
Da, poate.
Termenul provine din latinescul curator - "ingrijitor". Curatela este reglementata de Codul familiei (art. 152-157) si este organizata de autoritatea tutelara. Autoritatea tutelara va putea institui curatela in urmatoarele cazuri:a)daca, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal, sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare si, din motive temeinice, nu-si poate numi un reprezentant;b) daca, din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera aminare;c) daca, din cauza bolii sau alte motive, parintele sau tutorele este impiedicat sa indeplineasca un anumit act in numele persoanei ce reprezinta sau ale carei acte le incuviinteaza;d) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar general;e) daca o persoana a disparut fara a se avea stiri despre ea si nu a lasat un mandatar general (Codul familiei, articolului 132,139,146,153-157).De asemenea puteti sa cautati si la art. 15 si 16 din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice ,articolului 39 din Legea nr. 105/1992 privind reglementarea raporturilor de drept international privat; Alte cazuri gasim in art. 816 din Codul civil, articolului 44 din Codul de procedura civila, astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000,articolului 72 din Legea notarilor publici si a actiunii notariale nr. 36/1995.

Parintele unui copil nu poate avea calitatea de curator,doar aceea de reprezentant legal si bineinteles ca poate sa treaca orice imobil pe numele copilului.Doar mergeti la notar ca va indruma el....
parintele este reprezentantul legal al copilului minor si poate achizitiona in numele acestuia orice bun urmand ca pana la implinirea varstei majoratului sa efectueze, in numele si pentru copilul sau, acte de administrare si conservare a bunului achizitionat.Evident ca despre toate aceste situatii se face vorbire in mod expres in actul de vanzare-cumparare incheiat de catre notar.
Se va chema un curator numit de autoritatea tutelara doar daca exista contrarietate de interese intre parinte (care este reprezentantul legal al minorului) si minor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela Criulescu Criulescu As dori sa cunosc ce implica instituirea curatelei unui minor -ce acte juridice pot/nu pot incheia cei implicati (minor, tutore, curator) in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Curatela iconaruclaudia iconaruclaudia Am o mama in varsta de 81 de ani,bolnava, nedeplasabila de 5 ani de zile,nu este in depline facultati mintale( nu primeste medicul in casa).Eu sunt singurul ... (vezi toată discuția)
Transmiterea dreptului de proprietate plesa plesa Parintii sunt varstnici, tatal este bolnav si vor sa incheie un contract de intretinere la notar in favoarea fiicei. Notarul a solicitat numirea mamei in ... (vezi toată discuția)