Mama mea are un teren intravilan ocupat abuziv de un vecin de peste 20 de ani si nu a putut sa intervina in recuperarea lui pt k a fost amenintata de nenumarate ori de respectivul vecin cu moartea,precizez ca acesta nu a construit nicio cladire pe teren insa a facut un gard ca numai el sa aiba acces.Mama a murit anul trecut iar eu sunt singurul mostenitor.Am depus plangere la politie iar acestia mi-au spus sa fac expertiza topografica,dupa expertiza au inaintat dosarul la Procuratura.De curand am aflat ca dosarul nu trebuia trimis acolo ci la tribunal.Ce pot face in continuare?Exista riscul sa pierd terenul?Se pot cere daune pt ca a fost ocupat abuziv atata timp?
Daca il foloseste de peste 30 de ani poate sa obtina dreptul de proprietate prin uzucapiune...Daca la parchet nu s-a dispus nicio solutie, poate ca nu ese clara nici proprietatea dvs...
1. cert este ca nu poate invoca uzucapiunea pentru a dobandi dreptul de proprietate asupra terenului
2. dvs. trebuie sa faceti dovada dreptului de proprietate asupra terenului (actul de vanzare-cumparare incheiat de mama dvs,. certificat de mostenitor...)
3. daune pentru lipsa de folosinta puteti obtine doar pe ultimii 3 ani, pentru perioada anterioara intervenind prescriptia
4. nu puteti introduce cu succes actiune posesorie, intrucat aceasta s-a prescris (actiunea in reintegrare trebuia formulata in termen de 1 an din momentul deposedarii), insa actiunea in revendicare ar avea sanse de castig, vecinul dvs. fiind posesor neproprietar.
Nu poate fi invocata uzucapiunea .
Actiunea in revendicare va poate restabili dreptul de proprietate impotriva posesorului neproprietar.
Insa cauza civila e suspendata pana la solutionarea celei penale .