buna seara. va rog sa ma ajutati si pe mine daca se poate cu o problema. sotul meu a fost angajat la o firma cu carte de munca in bucuresti. pe cartea de munca a fost trecut minimul salariului pe economie, asa cum se procedeaza la multe firme, dar el primea mai multi bani in mana. dar multe luni la rand i-a tras in piept pe salariatii cu multi bani angajatorul. ba ca nu se livrasera banii de la cei care trebuiau sa plateasca serviciile (constructii), ba ca vor avea de primit...ajunsese sa ia in mana si cu 500 ron mai putin, in conditiile in care presta acceasi munca sau poate chiar statea prelungit peste program. din luna iunie a bagat actele pentru prenatal, urmand sa fie sunat de fostul sef cand sa primeasca banii pe ce lucrase. nici in ziua de astazi nu a mai primit nici un leuiar fostul sef nu raspudne la telefon.se poate face ceva in aceasta privinta?totusi este munca sa si nu mi se pare normal sa dea bir cu fugitii patronul. va multumesc si astept un raspuns
Sotul a fost sau este si actualmente angajat cvu carte de munca?
In situatia in care sotul este actualmente angajat in baza unui CIM ,presteaza obligatiile asumate ,dar angajatorul refuza achitarea obligatiilor financiare,
contractual prevazute ,depuneti plangere la Inspectoratul teritorial de munca
Sotul a bagat actele pentru prenatal??? ....Poate pentru indemnizatie pentru cresterea copilului?
In ceea ce priveste salariul neachitat....nu am inteles , chiar nu i s-a achitat salartiul mentionat in carnetul de munca si in CIM sau o parte din salariul pe care il primea "la negru"?
Daca nu a primit salariul din CIM va puteti adresa ITM cu o sesizare sau instantei de judecata cu o cerere de chemare in judecata. Daca este vorba despre o parte din salariul primit "la negru" cam greu o sa fioe sa obtineti plata acestuia. Pot sa zic ca este unul dintre riscurile la cer se expune un salariat in momentul in care accepta sa fie platit astfel.
Printre randuri am inteles ca de fapt banutii neinregistrati in contabilitate sunt o problema, pe acestia neplatindu-i seful de care vorbiti. In masura in care sotul dvs a fost de acord cu acest mod de 'salarizare" si-a asumat partial nu numai riscul dar si complicitatea... O data ce a semnat un contract de munca pentru salariul minim pe economie, din punct de vedere legal obligatia de plata a angajatorului vizeaza numai aceasta suma.
Incercati sa obtineti sumele restante pe cale amiabila pentru ca in instanta nu aveti aproape nici o sansa ...
Stiu ca istoria muncii la gri se repeta , datorita crizei, dar riscul de neplata a pachetului de beneficii promis priveste exclusiv angajatul si ii influenteaza direct pensia!!!
Salariu la negru
Azeki
Salutare! Sper ca cineva sa ma poata ajuta... am lucrat la o firma timp de aproape 1 an si jumatate , firma care la inceput mi`a dat 1000 lei , dupa o perioada ... (vezi toată discuția)