As dori o solutie pt. situatia descrisa mai jos.
Am primit o amenda de circulatie rutiera, pe care am contestat-o in termenul legal. M-am judecat cu Politia si am pierdut, sentinta devenind definitiva dupa prima instanta si irevocabila dupa recurs. Apoi, in termen de 48 de ore de la raminerea irevocabila a sentintei, am achitat jumatate din cuantumul amenzii initiale. Trecind timpul, am fost chemat dupa aproape un an de zile la administratia financiara de la primarie pt. a plati amenda intreaga, cei de acolo spunindu-mi ca doar in primele 48 de ore de la completarea procesului verbal se poate plati jumatate. Din cate stiu am procedat corect, pt. ca in faza initiala, depunerea contestatiei la procesul verbal intocmit de Politie suspenda sanctiunea. Apoi, am platit in termenul de 48 de ore de la raminerea irevocabila a sentintei jumatate din cuantumul amenzii.
Va rog frumos sa-mi spuneti daca am procedat corect, sau trebuie sa platesc amenda intreaga.
Multumesc.
Termenul de 48 de ore curge de la data aplicarii amenzii. Achitarea unei jumatati din minim este, sa-i spun, un drept pe care l-ati avut dar de care n-ati uzat.
Atacarea procesului verbal cu plangere contraventionala suspenda executarea acestuia dar recursul nu este suspensiv de executare.
Prin urmare, trebuie sa achitati intreg cuantumul amenzii.
Intr-adevar, doamna Gabriela Pintea are dreptate in ceea ce priveste recursul. Daca vroiati sa beneficiati de plata a jumatate din cuantumul amenzii puteati s-o faceti imediat dupa primirea hotararii de la instanta de fond, nu dupa ce ati declarat recurs. Oricum, recursul nu suspenda executarea, aceasta punandu-se in aplicare dupa hotararea de fond sau apel (dupa caz).
Desi spuneti ca "recursul nu este suspensiv de executare", totusi eu am predat carnetul la Politie doar in 48 de ore de la sentinta irevocabila de dupa recurs, conform reglementarilor in vigoare. D ce nu opereaza acelasi tip de logica si in cazul amenzii contraventionale care a fost data pe acelasi proces verbal prin care se suspenda si dreptul de a conduce?
Problema nu se pune astfel deoarece amenda se face venit la stat, finantele urmand sa puna penalizari in cazul intarzierii platii.
In ce priveste permisul, politia il are inregistrat in baza de date ca fiind suspendat, iar daca dvs. nu-l predati la ei ori sunteti oprita in trafic si se constata ca aveti permisul suspendat, dar circulati, atunci intrati sub incidenta legii penale, aplicandu-se pedeapsa prevazuta pentru circulatia pe drumurile publice fara permis.