avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Repunere pe rol procedura succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Repunere pe rol procedura succesiune

Buna seara,
Va rog sa imi spuneti care sunt pasii de efectuat in vederea reluarii (repunerii pe rol) a procedurii de succesiune pentru definitivarea acesteia.
In anul 2013, la o perioada dupa decesul mamei mele, am fost convocat la un bioru notarial in vederea dezbaterii masei succesorale, daca sunt sau nu de acord cu mostenirea.Am acceptat mostenirea, ca unic fiu si succesor, insa totul s-a oprit aici, din cate imi amintesc, mai era de achitat o taxa la notar apoi intabularea si obtinerea de extras CF.
As fi interesat sa stiu, succint, care este urmarea, ce taxe ar fi de achitat,tinand cont ca, la data dezbateri succesiuni, eram si inca sunt casatorit, avand doua fetite minore.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:13, 27 Decembrie 2017
Daca sunteti unicul mostenitor , cine v-a convocat la notariat ? doar dvs. putetai deschide succesiunea. Mergeti la acelasi notar si recuperati actele daca le-ati depus acolo. Tot notarul va verifica eviodentele succesorale , si va emite certoificatul de mostenitor, va calcula taxele in raport de valoarea bunurilor. Nu are nici o relevanta ca sunteti casatorit si aveti doi copii.
am primit convocare chiar de catre biroul notarial respectiv, desemnat de catre autoritatea de stat.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2016
karl_holcroft, utilizator
Bună ziua,
Mai mentionez că, in masa succesorală pentru care am primit invitatie la dezbatere, e înscris și un apartament pe care l-am cumpărat de la mama mea, prin contract dar care nu a fost intabulat pe numele soților.
In acest caz, apartamentul nu cred ca mai poate face obiectul succesiunii insa va trebui intabulat.Care ar fi procedura?
Ar fi de achitat onorariul notarial+ tva si impozitul catre stat, de 1% din valoarea masei succesorale (pentru ca succesiunea nu s-a dezbatut in termen de 2 ani de la data decesului)
Faptul ca sunteti casatorit nu are relevanta.
Bunurile dobandite prin mostenire sunt bunuri proprii.
Apartamentul cumparat de la mama nu face parte din masa succesorala.
Dvs si sotia ati devenit proprietari din momentul semnarii contractului de vanzare cumparare. Daca acel contract a fost incheiat la notar, mai mult ca sigur aveti intabularea facuta pe numele dvs si al sotiei
Toate contractele sunt transmise de notari la Cartea Funciara pentru intabulare. Trebuie sa aveti o incheiere in acest sens. Cautati prin casa.
Buna ziua,
Este evident ca nu exista respectiva intabulare despre care amintiti fiindca in notificarea de invitatie la dezbatere masa succesorala, survenita la 7 ani dupa moartea mamei mele, sunt cuprinse ambele imobile.

Alte discuții în legătură

Succesiune sorineldobre sorineldobre Respectele mele tuturor ! Vreau sa fac o succesiune in urma decesului mamei mele in 30.08.2023 . Am succesiunea de pe urma decesului tatalui meu in care masa ... (vezi toată discuția)
Succesiune bani depusi in banca roxanam79 roxanam79 buna seara am o intrebare am primit o citatie in care sunt chemat sa dezbat o succesiune a unui bun imobil( care imi apartine printr-un contract de ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters146176 ContSters146176 in cat timp se deschide succesiunea? cine deschide succesiunea? unde si cat costa? (vezi toată discuția)