In data de 07.08.2009 am primit preaviz , 20 de zile lucratoare, in aceasta perioada am lucrat 4 ore pe zi, ieri (02.09.2009) am fost informata telefonic ca nu o sa platita pt 8 ore si nu o sa primesc nici un salar compensatoriu. Patronul este obligat sa respecte Contractul colectiv de munca la nivel national 2007-2010? Contractul colevtiv de munca la nivel de firma, poate sa fie sub cel national? Ultima zi de lucru este 04.09, pentru cele 4 zile din luna septembrie o sa fiu platita in data de 05.10 ? Am fost obligata sa platesc 1000 ron, in luna mai, din amenda care a fost data de Garda Financiara ( 2000 ron), nu era in atributiile mele sarcina respectiva, suma este mai mare decat salarul si a trebuit sa o platesc integral in termen de 15 zile. Cum sa procedez ?
Am sunat la ITM raspunsul lor : firma nu este obligata sa respecte Contractul Colectiv de Munca la Nivel National 2009 - 2010.
Un avocat spune ca trebuie sa respecte.
Cine are dreptate?
Raspunsul avocatului este la obiect. Intr-adevar, conform hotararii Curtii Constitutionale, Contractul Colectiv de Munca la nivel National este L E G E.
Inocentia
1. Contracttul colectiv de munca la nivel national se aplica tuturor angajatorilor romani.
2. Contractul colectiv de munca incheiat la un nivel inferior celui national (ramura)nu poate cuprinde prevederi mai defavorabile decat acelea din CCM National. CCM la nivel de unitate, daca exista nu poate contine prevederi mai defavorabile decat cel de ramura sau national.
3. In mod normal ar trebui sa primiti banii pentru cele 4 zile lucrate in septembrie la data la care primeati salariul.
"daca nu platesti esti concediata" reprezinta o sicana, o intimidare...nu un temei legal...concedierea nu e chiar asa usoara si trebuia sa nu va speriati atat de tare, ci sa va sustineti punctul de vedere. Da, ar fi insemnat o lupta cu angajatorul, dar poate invata si el ceva cu ocazia asta.
Inspectorul de resurse umane al firmei spune ca in contractul colectiv de munca la nivel de unitate ( ramura agricultura ) nu scrie nimic de salar compensatoriu si nici de faptul ca trebuie sa fiu platita pentru 8 ore pe perioada preavizului ( am lucrat doar 4 ).
Drepturi
marianelena
Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii
cami e
Stie cineva cate salarii compensatorii trebuie sa primeasca un salariat disponibilizat , sistem privat, ramura de activitate comert? Firma are 120 angajati si ... (vezi toată discuția)