avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament mostenit, vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament mostenit, vanzare

Doresc sa cum se vinde un apartament daca : pe contract este mama trecuta , a decedat de 9 luni , tata eate un alcoolist care a abandonat de 20 ani apartamentul . in acesta stam 3 copii , eu cea mijlocie tin casa si am bagat banii in el , la mine sunt toate chitantele si administratia locuintei . de o saptamana tata a venit in casa si ne terorizeaza ca vrea drepturi si e casa lui . va rog sa imi spuneti cum se imparte sa vindem si sa scapam de el . noi vrem liniste si nu vrem sa stam cu el .multumesc !
Cel mai recent răspuns: luminita25 , utilizator 15:24, 24 Decembrie 2016
Scz greselile va rog :(( mentionez ca noi 3 , doua fete si un baiat vrem sa locuim impreuna . cum se imparte apartamentul ? Pe contract e doar mama trecuta , el nu figureaza , de cand a plecat pana sa moara mama nu au divortat si el a stat cu alta in concubinaj . aia l-a dat afara acuma si s-a intors in casa la noi . toate actele sunt la mine , eu administrez totul de 20 de ani . va rog sa ma ajutati cu o solutie . unde sa merg si ce sa facem. ? multumesc anticipat !!!!
In calitate de sot supravietuitor , el are drept de mostenire dupa mama dvs.
El vine la mostenire in concurs cu toti copii (cei trei!)

Va trebui sa deszbateti mostenirea de pe urma mamei decedate si apoi veti putea vinde apartamentul sau sa-i dati tatalui banii echivalenti cotei ce-i revine lui conform certificatului de mostenitor obtinut, pentru a putea sa locuiti in continuare in apartament impreuna cu fratii dvs.

Astfel:

Art. 972 cod civil

Cota succesorală a soţului supravieţuitor

(1) Cota soţului supravieţuitor este de:

a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;

....

Art. 975

Dreptul de moştenire al descendenţilor

(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.

Multumesc frumos pentru ajutor . am sa merg la un avocat luni sa facem actele necesare sa ii dam partea care i se cuvine si sa imi explice pasii care sunt de urmat . sarbatori frumoase si linistite va doresc
Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2016
luminita25, utilizator
Eu înțeleg ca era numai mama pe contract, dar cum l-a dobândit?
intrebare : apartamentul se imparte in 4 parti egale ? noi 3 copii nu suntem nici unul minor . daca ii dam partea el nu mai are nici un drept ...corect ?...multumesc

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Mostenire Emilia83 Emilia83 Acum 2 ani a decedat tata,mama inca traieste si suntem doi copii, succesiunea nu a fost făcută fiindca sa opus fratele ,acum a apărut o problemă si vrem sa ... (vezi toată discuția)
Cum se face impartirea? mihai alexandru mihai alexandru Daca intr-o familie formata din parinti si 2 copii moare unul din parinti ( mama,tata) cum se imparte partea defunctului ? Cat revine la (sot,sotie) si cat la ... (vezi toată discuția)