Buna! E un subiect mai sensibil,dar poate pot primii ceva informatii vis a vis de situatia in care ma aflu.Concret,in urma cu 5 ani ,am aflat ca am un copil,in urma unei relatii pasagere si tot cam de atunci, copilul mi-a fost incredintat prin instanta judecatoareasca,intrucat mama sa a fost decazuta din drepturi,in urma unei fapte deplorabile.Ea a stat la un spital de psihiatrie vreo 4 ani,de un an e libera si ma tot ameninta ca imi va lua fetita,pe baza faptului ca nu imi gasesc un servici stabil,lucru ce se datoreaza in mare parte faptului ca stand la tara si ducand zilnic copilul la gradinita, plus ca avand 50 de ani,nu am gasit ceva stabil,cu un program flexibil ,care sa imi permita sa ma incadrez intre orele de program ale gradinitei,plus vacantele si zilele cand copilul a fost bolnav,zile in care,efectiv,neavand nici un ajutor,nu am cu cine lasa copilul.Desi de la bun inceput a promis ca ii va trimite lunar o suma fetitei,ca sa nu ne judecam aiurea pentru pensie alimentara,se tot eschiveza,gasind de fiecare data,diferite motive.Am aflat ca are o suma destul de mare intr-un cont si totusi refuza sa imi acorde vreun ajutor,desi stie situatia mea actuala.Luna trecuta chiar a deschis un cont pe numele copilului,dupa ce am amenintat-o ca o dau in judecata,dar are doar ea acces la acel cont si sustine ca va depune lunar banii cuveniti pensiei alimentare, acolo.Nu m-ar deranja sa stiu ca intr-un final,vor ajunge banii la fetita,cand ea va ajunge la majorat,dar mama ei poate oricand sa nu depuna,sau sa scoata toti banii fara stirea mea.Ca sanse reale as avea sa o dau in judecata pentru pensia alimentara si cam cat m-ar costa un asemenea demers?Cu vorba buna clar nu se mai poate,m-am saturat de amenintari si vorbe grele si motivatia ei e ca oricum nu ii pot face nimic ,intrucat ea e diagnosticata cu o boala psihica si e decazuta din drepturile parintesti...
Precizez ca am custodia exclusiva a fetitei,de cand avea un an si jumatate,insa niciodata nu i-am interzis sa tina legatura cu mama ei,ba din contra,am vizitat-o de cateva ori la spital si le-am lasat inclusiv anul acesta sa isi petreaca vacanta impreuna ,cu mama si rudele ei,in speranta ca se vor acomoda impreuna,dar pe mama o deranjeaza faptul ca fetita e foarte atasata de mine,in schimb,de ea,nu prea...e si firesc cumva,de la un an si jumatate,pana acum ,la aproape 6 ani,a locuit doar cu mine...
Puteti sa ii cereti pensie in instanta, daca daca nu are venituri si mai e si bolnava, nu cred ca veti avea ce sa ii faceti daca nu va da chiar daca instanta fixeaza o pensie.
Plafonul maximal pe care il poate atinge pensia de intretinere este de 25 % , raportat la salariul minim pe economia nationala , avand in vedere situatia in care debitorul obligatiei legale de intretinere nu realizeaza niciun venit, dintr-o activitate lucrativa.
Totusi,unele instante de judecata, retinand faptul ca sunt des schimbate imprejurarile in care obligatia de intretinere este datorata, stabilesc pensia de intretinere in raport de venitul net obtinut, si , in situatia in care persoana indatorata nu realizeaza niciun venit, pensia va fi raportata la salariul minim pe economia nationala.
In acest mod sunt evitate eventualele actiuni promovate, avand acelasi obiect , in acord cu interesul superior al copilului.
Hotararea judecatoreasca pronuntata este executorie de drept.
Astfel , in caz ca obligatia legala de intretinere este nesocotita, puteti apela la un executor judecatoresc.
Totodata, conduita culpabila a debitorului obligatiei de intretinere este sanctionata si din punctul de vedere al legii penale.
Astfel, neplata , cu rea credinta , timp de cel putin doua luni , a pensiei de intretinere reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie, infractiune a carei actiune penala e pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamata.
Daca dv. nu aveti niciun venit e riscant sa initiati un astfel de proces, mama poate cere altceva in reconventionala, nu stiu care mai este situatia actuala, daca mai rezida motivele ca mama sa nu exercite autoritatea parinteasca.
Parerea mea e ca mama nu are sanse sa castige copilul avand in vedere starea ei de sanatate si faptele care au decazut-o din drepturi.
Deschiderea procesului pentru pensie de intretinere nu va costa nimic, m,ai ales daca gasiti pe cineva sa va ajute gratuit cu formularea cererii.
Mama nu are dreptul sa puna banii pt pensia de intretinere intr-un cont la care sa aiba acces doar ea, banii trebuie dati pt a beneficia copilul acum de ei.
Eu va sfatuiesc sa deschideti procesul, mama probabil are o pensie pe baza diagnosticului, deci veti putea primi astfel o cota parte din ea. Daca nu, se va stabili pensia la nivelul minim pe economie si o executati avand in vedere ca are sume de bani in cont.
Faptul ca nu aveti venit, comparativ cu ea care este si bolnava si banuiesc ca si fara venit, in plus si decazuta din drepturile parintesti, nu va putea duce in cazul asta la a va fi luata fetita, asta-i parerea mea.
Asa pare, de acord, doar ca nu stim exact care e situatia actuala si cum de copila e ok sa stea cu mama ei, deci nu e atat de grava boala ei azi.
Taxa de timbru e 20 de lei pentru pensie. Gasiti pe internet modele.
Pensie alimentara
tudor_mihai
Actualmente platesc o pensie alimentara stabilita la min pe economie. Din februarie voi avea un alt copil si voi ramane in concediu de ingrijire a copilului ... (vezi toată discuția)