in anul 2001 unchiul meu a "vandut" dreptul de folosire "1 ha teren arabil din mostenirea familiei ( fiind 8 frati, mostenirea nefind dezbatuta ) unui vecin acesta a trecut "dreptul de proprietate" cu suma de 400 ron , incheind cu acesta o banala "chitanta de mana" cu 2 martori, pana anul acesta a stapanit terenul vecinul lund subventie si recolta de pe acel teren , in anul 2016 s a desbatut mostenirea iar unchiul meu i a revenit 0.9 ha si mi a vandut mie acel teren cu tot ce prevede legea 17/2014 , carte funciara, si l am intabulat pe numele meu... acel vecin mai ma poate deranja asupra proprietati pe care am dobandit o?
Dreptul de folosire si cel de proprietate sunt notiuni distincte. Prin drept de folosire se intelege "inchiriere", "arenda" pe cand cel de proprietate inseamna transferarea proprietatii. Iar la un pret de 400 de lei/ha se poate spune ca cel care a cumparat a facut afacerea vietii lui.
Daca unchiul v-a vandut terenul pe care l-a dat in folosire vecinului nu ar exista motive pentru care vecinul sa va deranjeze dar trebuie clarificat ce a fost inscris in chitanta de mana. Cine a platit impozitul terenului si pe rolul cui era inregistrat terenul la primarie?
pana anul acesta terenul a fost la defunctul bunic si impozitul la platit fiecare dupa cum il mucisera si il stapanea ...adica vecinu k era logic k el il muceste si il stapaneste el sa il plateasca ......ei au trecut in chitanta de mana "dreptul de proprietate".....dar unchiul i la dat doar sa se foloseasca de el k el statea intr o alta localitate si nu il putea folosi si dupa ce s a terminat cu mostenirea nu a mai vrut sa il lase la vecin si de aceea mi l a vandut mie
Una este ce-au vorbit, alta ce scrie in chitanta!
"Verba volant, scripta manent ". Mai pe romaneste „vorbele zboară, scrisul rămâne”.
Daca au trecut "dreptul de proprietate" vecinul poate introduce o actiune in instanta care sa emita o hotarare care sa tina loc de act de proprietate.
Vecinul are posibilitatea sa solicite anularea actului de vanzare dintre unchi si dvoastra.
Depinde de el daca are sau nu nevoie de teren. Are timp 3 ani sa se gandeasca.
In primul rand, proprietarul plateste impozitul, indiferent ca terenul ramane parl;oaga,. il munceste un fiu, un vecin sau il bate ploaia. Proprietarul il munceste.
In cazul dv. lucrurile par a fi in regula, desi imi e neclar cum ati dezbatut succesiuneape un teren inregistrat la rol fiscal pe alt nume.
Cei trei ani curg de la incetarea folosintei... daca ea o fi incetat. Daca folosinta mai continua mult, puteti avea probleme. Nu stiu cine foloseste azi terenul. Cine plateste impozit.
Vanzare teren
manyack
unchiu meu ii revine 2 ha din titlu de proprietate a tatalui sau ( mostenire bunicu), printr o conjunctura acesta a incehiat in anul 2000 il vinde prin \" ... (vezi toată discuția)
Impozit teren
laurentiuu
Am cumparat un teren dar fara acte, doar cu chitanta de mana ( proprietarul nu avea acte pe teren , acum a decedat, succesiunea nu este facuta).
Pot sa trec ... (vezi toată discuția)