avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea si durerea de cap
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea si durerea de cap

Bunaziua!

chiar daca titlul va face sa zambiti, exista un mare adevar in interiorul sau, iar eu, sau mai bine spus mama mea, are nevoie de ajutorul Dvs.
pe scurt:
in urma decesului tatalui meu legea a stabilit 3/4 din proprietate ptr mama, 1/4 ptr mine si sora mea. din prima casatorie a mamei noastre exista si fratele nostru care ar avea dreptul la mostenire dupa decesul mamei.
problema este ca fiind oaia neagra a familiei, mama a ajuns sa aibe durei de cap doar la idea ca ea va muri si ca fiul va intra in casa. a facut si face tot posibilul ptr a vinde casa cat este in viata, dar tinand cont de economia mondiala etc etc, pana acum nu a reusit.
mama este un bonlav oncologic si ultimul lucru de care are nevoie este o durere de cap inutila. eu nu mai locuiesc in tara de foarte multi ani, iar sora mea locuieste la 70 km distanta si este cea care se ocupa de mama atunci cand mama nu este la mine.
intrebarea mea este: exista o modalitate tip testament care sa poata da linistea mamei?
va multumesc anticipat
cu respect, Liliana
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
liliana_S, utilizator
Cel mai recent răspuns: liliana_S , utilizator 19:39, 3 Septembrie 2009
dupa mama vor exista cei trei mostenitori care vor imparti partea ei in cote egale. sigur ca cei 2 care sunt din casatorie vor avea o cota mai mare deoarece isi mostenesc si tatal... cam complicat de explicat aici. fiul va avea o cota mai mica, va putea fi despagubit de celelalte doua surori si deci nu o "sa intre in casa".
Mama poate lasa un testament in favoarea celor doua fiice, diminuand cota fiului la rezerva succesorala. Din pacate, existand trei copii, cota de care poate dispune prin testament este foarte mica (din amintiri, 1/4 din masa succesorala, daca nu ma insel)
liliana_S a scris:

in urma decesului tatalui meu legea a stabilit 3/4 din proprietate ptr mama, 1/4 ptr mine si sora mea.

Legea zice ..viceversa:
- sotia supravietuitoare are o cota de 1/4 din masa succesorala
- copiii defunctului impart in mod egal restul de 3/4.

De ce nu faceti un partaj? Puteti solicita atribuirea bunului catre dvs. cu obligarea la plata unei sulte catre mama si sora (sau poate sa ceara sora atribuirea daca pe dvs. nu va intereseaza proprietatea in sine pentru ca locuiti prea departe) Astfel la momentul decesului mamei ...ea nu va mai avea nici o proprietate de lasat. (cum aceasta este si durerea de cap a mamei atunci inseamna ca la primul termen puteti incheia o tranzactie).
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
romascanu, moderator
in primul rand va multumesc ptr raspunsurile date.

in ceea ce priveste:
Legea zice ..viceversa:
- sotia supravietuitoare are o cota de 1/4 din masa succesorala
- copiii defunctului impart in mod egal restul de 3/4.

cu siguranta am gresit eu.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune michel58 michel58 Buna ziua! In anul 2008 a decedat tata, nu a fost dezbatut succesiunea dupa decesul lui. Iar in anul 2014 a decedat si mama si inaintea decesului cu 4 ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa mama ritaledi ritaledi fratele s-a preyentat la notar s-a obtinut certificatul de calitate de mostenitor acum 3 ani ,,masa succesorala fiind declsasrata inexistenta. Ulterior fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)