avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Martor ancheta penala politie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Martor ancheta penala politie

Buna ziua! Va rog sa imi spuneti ce drepturi am in calitate de martor audiat de politie intr-un proces penal. Am fost chemat, politistul mi-a citit ideile pricipale din plangerea efectuata impotriva mea. Cand am cerut politistului sa citesc eu despre ce e vorba, sa ma uit pe inscrisurile depuse in plangere, acesta a refuzat, spunandu-mi ca imi zice el. Va rog sa imi spuneti daca am dreptul sa vad eu, sa cercetez eu, sa citesc eu toate inscrisurile si plangerea efectuata impotriva mea, si daca da, in baza carei legi, articol de lege etc? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 21:12, 24 Decembrie 2016
Spuneti ca plangerea era formulata impotriva dvs. ceea ce inseamna ca sunteti inculpat, suspect , nu martor . Aveti dreptul sa solicitati studierea dosarului formuland o cerere scrisa la organul de cercetare , urmeaza sa fiti programat ulterior pentru studiu . Cand ati dat declaratia ati semnat si vi s-a adus la cunostinta ca aveti dreptul sa va angajati avocat si sa nu dati nici o declaratie decat in prezenta acestuia. Daca aveti nedumeriri trebuia sa solicitati termen pentru lipsa de aparare si sa veniti cu avocat.
Exact asa spun! Plangerea e formulata impotriva mea! A fost inregistrata la parchet ptr abuz de incredere. Si am primit citatie in calitate de martor de la politie. Am fost la politie, mi-a luat declaratia dar, repet, mi-a cititpolitistul IDEILE PRINCIPALE! Am solicitat sa citesc, politistul a zis ca nu e nevoie si nici ca e obligat. Din ce am inteles, nu sunt/nu eram in stadiul procedural in care sa intervina avocatul. Repet, exista vreun art de lege pe care sa il pot mentiona cu privire la dreptul de a vedea ce scrie in plangere, si ideiele neimportante, si toate inscrisurile? De ce as minti ca sa spun ca am fost chemat in calitate de martor, ci nu de suspect sau de inculpat??? Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2016
alex123xq, utilizator
Prin dispozitiile NCPP s-a dat posibilitatea audierii ca martor a viitorului suspect în cauză, conceptie criticabila, deoarece prin renunțarea la calitatea de făptuitor se dă cale liberă încălcării unor drepturi fundamentale, prin imposibilitatea făptuitorului-martor de a se prevala de beneficiile procesuale specifice suspectului.
Teoretic, nu aveti dreptul sa studiati actele dosarului in calitate de martor.
In calitate de martor sunteti audiat asupra unor fapte sau împrejurări de fapt care constituie obiectul probaţiunii în cauza în care a fost citat si sunteti obligat sa spuneti adevarul, sub sancțiunea săvârșirii infracțiunii de mărturie mincinoasă.
Totusi, daca sunteti martor vizat de o anumită suspiciune de comitere a unei fapte si din descrierea dvs asta inteleg, aveti dreptul la tacere si la neautoincriminare, in acest sens s-a pronuntat si CEDO.
patrascu razvan a scris:

Prin dispozitiile NCPP s-a dat posibilitatea audierii ca martor a viitorului suspect în cauză, conceptie criticabila, deoarece prin renunțarea la calitatea de făptuitor se dă cale liberă încălcării unor drepturi fundamentale, prin imposibilitatea făptuitorului-martor de a se prevala de beneficiile procesuale specifice suspectului.
Teoretic, nu aveti dreptul sa studiati actele dosarului in calitate de martor.
In calitate de martor sunteti audiat asupra unor fapte sau împrejurări de fapt care constituie obiectul probaţiunii în cauza în care a fost citat si sunteti obligat sa spuneti adevarul, sub sancțiunea săvârșirii infracțiunii de mărturie mincinoasă.
Totusi, daca sunteti martor vizat de o anumită suspiciune de comitere a unei fapte si din descrierea dvs asta inteleg, aveti dreptul la tacere si la neautoincriminare, in acest sens s-a pronuntat si CEDO.

Va multumesc!
daca nu ati semnat de luare la cunostinta asupra plangerii care va invinovateste, cautati si angajati un avocat cu care sa va aparati si, oricand sunteti contactat de organele de ancheta, sunati avocatul si nu intreprindeti nicio actiune fara avocat.

Alte discuții în legătură

Martor..autoincriminarea LucianAlexandru LucianAlexandru Buna! Am fost condamnat si am executat o pedeapsa de un an si zece luni..dupa un an de cand m-am eliberat am fost citat ca martor pentru un act material din ... (vezi toată discuția)
Reclamat si audiat ca martor! Warmachine Warmachine Buna ziua! Am o cunostinta care a fost reclamat de un vecin ca i-a distrus un gard. Organele de politie l-au chemat pe reclamat si l-au audiat in calitate de ... (vezi toată discuția)
Fals si uz de fals - din martor in invinuit, consecinte ContSters284213 ContSters284213 Buna ziua Am sa fiu scurta si la obiect: intr un dosar de fals si uz de fals in acte: sunt invinuita ca as fi dat acte faptasului si asta in baza unei ... (vezi toată discuția)