avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Baza legala stergere datorii la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Baza legala stergere datorii la intretinere

Buna ziua,

Sunt cenzor intr-o asociatie de proprietari si tocmai am aflat ca presedintele asociatiei ar fi sters (atentie, nu esalonat, ci sters) datoriile in valoare de cateva sute de lei ale unuia dintre proprietari. Stergerea, se pare, a fost facuta pe baza unei cererei a proprietarului.

As vrea sa stiu daca exista baza legala pentru asa ceva. In cautarile mele nu am gasit nimic relevant. Am gasit referiri la esalonarea datoriilor, la prescrierea lor, la stergerea penalitatilor de intarziere, dar nimic despre stergerea efectiva a datoriilor.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:41, 18 Ianuarie 2017
Nu exista baza legala in sensul unor prevederi de acest fel, dar dv., ca cenzor, ar trebui sa stiti daca acea suma a fost stearsa ca urmare a unui calcul gresit al intretinerii sau a vreunei decizii a comitetului executiv.
Pot exista motive pentru care presedintele a facut asta si ar trebui sa fiti instiintat, sa constatati daca ele sunt obiective si corecte.
Conform dispozitii in vigoare,HG nr 1588/2007
Art. 20. - Cenzorul sau comisia de cenzori a asociaţiei de proprietari are, în principal, următoarele atribuţii:
a) verifică legalitatea actelor şi documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor şi a regulamentelor;

Cenzorul detine obligatia sa verifice lunar/periodic,sa vizeze pentru legalitate documentele asociatiei de proprietari
Presedintele de asociatie nu poate dispune de la sine putere exonerarea de la obligatia platii cotelor de intretinere,a debitelor in evidenta
Datoriile se pot sterge, legal, in tara noastra, doar de catre guvern prin ordonante de guvern sau alte matrapazlacuri pseudo-legale, pentru firmele asa-zis "strategice" sau care fac parte din clientela politica, dar altfel nu exista legi pentru stergerea datoriiilor, cu atat mai mult pentru plevusca cu drept de vot.
Deci, probabil e vorba de niste socoteli gresite sau alte intelegeri dintre administrator si datornic, dar dvs, in calitate de cenzor puteti verifica "la sange" toate actele referitoare la bani.
In cazul in care nu veti gasi nimic care sa justifice acea "stergere" de datorii, nu va sfiiti, faceti o notificare catre presedintele asociatiei si apoi, glont la primarie, sa le solicitati un control contabil pentru asociatia in cauza.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Cu intarziere vin si eu cu clarificari.

In primul rand stergerea "datoriilor" respective s-a facut in urma cu mai bine de doi ani, inainte ca eu sa imi incep activitatea de cenzor. Am aflat de actiunea respectiva intamplator.

In al doilea rand, cei cu care am vorbit (incepand cu presedintele) au o mica problema cu intelegerea diferentei intre restanta si penalitati aplicate restantei respective. In urma unor discutii lamuritoare ulterioare si a verificarii listelor de intretinere din perioada respectiva a reiesit ca ceea ce s-a sters au fost penalitatile. Sau, cu cuvintele presedintelui, "da, am sters penalitatile, adica datoriile, nu?"

Ar fi trebuit sa lamuresc lucrurile astea inainte sa intreb aici, dar socul initial si siguranta cu care interlocutorii sustineau ca s-au sters datoriile au fost prea mari si m-am gandit ca poate imi scapa mie niste aspecte legale.

Presedintele a decis stergerea penalitatilor respective la solicitarea proprietarului datornic in momentul in care respectivul a achitat cotele de intretinere care au generat penalitatile si a promis ca nu mai face :). Nu s-a consultat nici cu comitetul, nici cu proprietarii in AG. Este legal acest lucru?
Nu prea e normal, dar tinand cont ca, in general, intr-un comitet executiv presedintele e tartorul, :), parca chiar nu mai conteaza.
Si nu conteaza nici macar atat deoarece este o fapta dinaintea numirii dv. si nu are de ce sa va intereseze despre ce a fost inainte, nu faceti expertiza contabila.
Aveti datoria sa verificati ce e in prezent, ca daca va duceti in trecut cu verificarile..... nu mai terminati niciodata!

Cat priveste scutirea de penalizari, aceasta se mai face in situatia cand omul isi plateste datoria de baza (cotele) o data, iar asociatia sta bine financiar. Ma rog, unii presedinti considera ca e mai bine sa aiba bani sa plateasca facturile, decat sa traga de niste restante timp indelungat.
Totusi este o practica periculoasa in sensul ca poate crea precedent si asta nu e in regula sa se aplice in toate cazurile de restante.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2017
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care e suma minimă pentru care se pot acționa în instanță datornicii la întreținere? BOSKY BOSKY Bună ziua ,care este suma minima pentru care se poate actiona in instanță datornicii la întreținere? (vezi toată discuția)
Locatar rau platnic ALBERTO58 ALBERTO58 Buna ziua! ce solutii putem gasi in cazul unui vecin ,care are datorii la asociatia de proprietari de peste 1 miliard(banii vechi) de ... (vezi toată discuția)
Temei legal ptr. solicitare locatar informatii penalizari si restante de la radet si apa nova zawitzky zawitzky Buna ziua, Locuiesc intr-un imobil cu 34 apartamente care din 2008 nu are nici asociatie de locatari nici de proprietari, neexistand comitet si presedinte. ... (vezi toată discuția)