avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care e suma minimă pentru care se pot acționa în ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Care e suma minimă pentru care se pot acționa în instanță datornicii la întreținere?

Bună ziua ,care este suma minima pentru care se poate actiona in instanță datornicii la întreținere?
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:34, 26 Iulie 2019
Buna ziua,
Din ce am vazut..in legislatie ( Legea 196/2018)nu este prevazută o suma anume, ci doar
ART. 78
(1) Administratorul este obligat sa notifice, in scris, proprietarul care are plati restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor si sa instiinteze presedintele si comitetul executiv al asociatiei de proprietari despre restante.
(2) Asociatia de proprietari, prin presedinte, are dreptul de a actiona in instanta proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afisarea listei, informand membrii asociatiei prin afisare la avizier.
(3) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru, atat in prima instanta, cat si in cazul exercitarii de catre aceasta a cailor de atac, ordinare sau extraordinare.
(4) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusa in executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile ulterioare.
si daca sunt un "datornic la intretinere" pentru ca nu mi se permite plata intretinerii din contul meu in contul asociatiei prin transfer bancar? nu vreau sa platesc numerar la administratorul casier ! ce sunt eu de vina ca sunt datornic? sunt bun platnic dar vreau sa platesc prin transfer bancar nu cu numerar, e dreptul meu

sfatuiti ma, va rog, cum sa procedez ca sa platesc datoria la intretinere prin transfer bancar, lunar, ca sa nu ma mai deplasez la casierie ? va multumesc
Discutati cu presedintele.
Trebuie sa aveti afisat la avizier contul asociatiei in care puteti face platile... nu il aveti si nu rezolvati nimic din discutia cu presedintele...mergeti la comitet-cenzor-primarie, compartiment specializat ( in ordinea enumerata)
Gasiti mai multe informatii in Legea 196/2018
Discutiile* sa le purtati in scris.
Adica...prima data discutati verbal cu presedintele despre situatia dvs. si ii spuneti ca dpdv legal este obligat sa afiseze contul asociatiei la avizier. Nu va raspunde sau nu doreste sa faca asta din diferite motive...asterneti cele de mai sus pe o foaie si mergeti cu ea sa o inregistreze si asteptati raspunsul tot in scris.
Nu doreste nici asa..mergeti la comitet-cenzor-primarie, compartiment specializat cu aceasta cerita asternuta pe hartie..
Cum spuneam, cititi legea 196/2018, ar trebui sa fie usor de inteles pasii ce ar trebui urmati.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2019
Ionut.ion, utilizator
Da știu că în lege nu este specificat de aceea întreb, presedinta blocului susține că este min.3000 fara penalități dar eu nu am găsit nicăieri specificat.
Cereti dumneaei prevederea legala.
Poate se referea la...
ART. 33
(9) Presedintele sau administratorul asociatiei de proprietari are obligatia solicitarii notarii in cartea funciara a debitelor mai vechi de 3 luni si care depasesc valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Birourile de cadastru si publicitate imobiliara vor proceda la notarea acestor debite in cartea funciara a locuintelor sau spatiilor cu alta destinatie.
(10) Notarea in cartea funciara a debitelor prevazute la alin. (9) este scutita de
plata taxei de timbru.

Dar se refera doar la notarea datoriei in Cartea funciara, nu la actiunea in instanta.
II mai puteti spune ca daca nu face demersurile pentru recuperarea datoriei si aceasta suma se pierde ( intervine prescriptia, etc.) nu o sa platiti nimic in plus la intretinere si o sa va adresati autoritatilor statului pentru recuperarea prejudiciului d la persoanele din conducerea cara nu si au indeplinit atributiile legale.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2019
Ionut.ion, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua mă poate obliga asociația de proprietari sa dau bani ... Mantescu Mantescu Buna ziua mă poate obliga asociația de proprietari sa dau bani in sumă de 200 sau 300 lei pt a da in judecata anumiți proprietari care nu sânt cu ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face legal daca un proprietar refuza sa creeze asociatie ... lenapawlo lenapawlo Ce se poate face legal daca un proprietar refuza sa creeze asociatie de proprietari fara temei? (vezi toată discuția)
Buna ziua!pe data de 30.03.2023 apăream cu 1300 de lei datorie ... Razvan1307 Razvan1307 Buna ziua!Pe data de 30.03.2023 apăream cu 1300 de lei datorie la intretinere, iar pe data de 31.03.2023 am achitat toata suma.Pe data de 21.04.2023 am primit ... (vezi toată discuția)