avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fortata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fortata

Buna seara. As dori sa stiu ce căi legale are o persoana pe care angajatorul dorește vrea sa o de-a afara dar nu prin șomaj ci obligandu-l să își dă demisia. Angajatorul procedează așa, că să poată angaja alte persoane care fac doar ceea ce spune el.
Cel mai recent răspuns: emaio , utilizator 09:37, 23 Decembrie 2016
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

3. Prin urmare, nu va dati demisia si asteptati ca angajatorul sa decida incetarea raportului de munca.

4. Angajatorul nu are nicio obligatie de a va inceta c.i.m. cu un articol astfel ncat sa puteti beneficia de somaj.
Buna dimineata. Va multumesc pentru raspuns, dar nu am inteles prea bine ce ati vrut sa spuneti la punctul 4.
Ultima modificare: Vineri, 23 Decembrie 2016
emaio, utilizator
Pentru a se putea beneficia de somaj, una dintre conditiile prevazute de lege este ca incetarea c.i.m. sa se faca cu un anumit articol din Codul Muncii.(din motive neimputabile salariatului)

Prin urmare, daca un salariat doreste sa beneficieze de somaj, trebuie sa stie ca un angajator nu este obligat sa-i inceteze c.i.m. astfel incat acesta sa beneficieze de indemnizatia de somaj.

Potrivit art.55C.mun., contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.
Multumesc inca o data pentru ajutor. Sarbatori fericite si un An Nou plin de bucurii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii Liana-Gabriela Liana-Gabriela Ma poate obliga patronul sa îmi dau demisia cu art.79 (1) din codul muncii cu preaviz ,dacă eu doresc sa plec plec plin articolul 55 ? Multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Obligarea demisiei Lovelyfly Lovelyfly Ce poti face cand esti obligat sa demisionezi? (vezi toată discuția)
Forțat sa demisionez robertg92 robertg92 Momentan lucrez ca agent de vânzări într-o banca. Mai am contract pana pe 29 decembrie. Ei ma forțează sa îmi dau demisia de acum pe motiv ca nu sunt ... (vezi toată discuția)