avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical / concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical / concediu de odihna

Buna ziua
Am si eu o intrebare , am un angajat al carui contract de munca a incetat in august, el a fost angajat timp de 3 luni dupa care a decis incetarea colaborarii cu societatea noastra, in aceasta perioada de 3 luni a beneficiat de 19 zile de concediu medical.Ma intereseaza daca concediul medical ii afecteaza zilele de concediu care ii revin, pentru ca conf. Codului muncii, concediu neefectuat se plateste la incetarea contractului de munca. El ar beneficia de 5 zile de concediu pe aceasta perioada.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela CHIRAZOF , Avocat 15:15, 3 Septembrie 2009
cf Codului muncii concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat
Art. 49 din Codul muncii dezvolta institutia suspendarii contractului individual de munca.

Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.

Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât prestarea muncii si plata salariului, dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.

Nimic nu impiedica partile contractului colectiv de munca sa preveda de exemplu in cadrul acestuia, in aplicarea dispozitiilor art 49 alin. (3) din Codul muncii, dreptul la concediu de odihna integral pentru persoana care in decursul anului a avut contractul individual de munca suspendat pe anumite perioade. Putem vorbi astfel de concediul pentru incapacitate temporara de munca.

Legea impune o singura limitare, prevazuta in art. 49 alin. (4) din Codul muncii, aceea ca in cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării acesta nu va beneficia de nici un drept care rezultă din calitatea sa de salariat.

In consecinta, exista posibilitatea ca partile sa stabileasca in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate ca durata concediului de odihna sa nu fie afectata de perioadele in care este suspendat contractul individual de munca, cu exceptia situatiei prevazute de art. 49 alin. (4) din Codul muncii.

Daca partile nu au introdus in contractul colectiv de munca astfel de clauze urmeaza sa se aplice art. 140 alin. (2) din Codul muncii care prevede ca „durata efectivă a concediului de odihnă anual (...) se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic”, diminuandu-se durata concediului de odihna proportional cu perioadele in care contractul individual de munca a fost suspendat.
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
Gabriela CHIRAZOF, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Co este afectat de concediile medicale? topvion topvion Concediul de odihna anual, poate fi afectat in vreun fel de catre zilele de concediu medical sau a concediilor fara plata? acumulate in perioada acelui ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata danieladdi danieladdi Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu detalii despre acest subiect , ce implica acest concediu fara plata , perioada aceasta va fi pe cartea mea de munca?! sunt ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua In situatia in care un salariat este in concediu medical, acest lucru are vreo influenta asupra incetarii contractului de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)