avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu detalii despre acest subiect , ce implica acest concediu fara plata , perioada aceasta va fi pe cartea mea de munca?! sunt tare nelamurita , asadar cat mai multe detalii imi vor fi de folos.:)multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 17:05, 20 Ianuarie 2009

Potrivit art. 148 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii au dreptul la concedii fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale; durata acestuia se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Intrucat un astfel de concediu reprezinta, potrivit art. 54 din Codul muncii, un caz de suspendare a contractului individual de munca, prin acordul partilor, efectele sunt cele enumerate in art. 49 alin. (2) din acelasi cod: suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
In art. 49 alin. (3) din Codul muncii se stipuleaza ca pe durata suspendarii contractului pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele mentionate daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamentul intern.


Pe perioada concediului fara plata contractul de munca este suspendat (prin cordul partilor). In cartea de munca se prevede aceasta suspendare de contract de munca . Ea nu constituie vechime in munca sau in specialitate .
De asemeni vi se diminueaza ,proportional cu timpul nelucrat, concediul de odihna .
Pe carnetul de munca va fi inscrisa perioada in care angajatul este in concediu fara plata, perioada ce nu constituie vechime in munca si specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada în care un angajat a avut raportul de muncă suspendat pentru incapacitate temporară de muncă este vechime în muncă? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Bună seara! Un angajat a avut raportul de muncă suspendat de drept aproximativ 7 luni de zile, începând cu 6 octombrie 2003, întrucât s-a aflat în ... (vezi toată discuția)
Vechime munca getab68 getab68 Buna seara, De 15 luni sunt in concediu medical cod 14. Aceste zile de concediu medical sunt trecute ca si vechime in campul muncii ? Dupa 18 luni de ... (vezi toată discuția)
Concediu pre+post natal iuraiu iuraiu Buna ziua, Sunt mamica din data de 24.07.2007 si am intrat in concediu de ingrijire si crestere copil in luna octombrie 2007 si mi-am reluat raporturile de ... (vezi toată discuția)