avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu pre+post natal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu pre+post natal

Buna ziua,
Sunt mamica din data de 24.07.2007 si am intrat in concediu de ingrijire si crestere copil in luna octombrie 2007 si mi-am reluat raporturile de munca cand copilu a implinit 1 anisor.
Ma intereseaza daca concediul Pre+postnatal e considerat vechime in munca?
Cei de la resurse umane nu vor sa ma avanseze in treapta superioara de salarizare (desi am 1 an pe treapta veche de salarizare) intrucat vor sa-mi scada cele 120 de zile de concediu pre+postnatal.

Va multumesc anticipat pentru eventualele lamuriri.
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 13:52, 10 Martie 2009
Legea nu este foarte clara in aceasta privire, drept urmare se poate interpreta.

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca, potrivit art. 16 alin. (3) dinCodul muncii. Intrucat in perioada concediului medical prenatal si postnatal nu se presteaza activitate (raporturile de munca fiind suspendate de drept, cf art 50 lit.a din Codul Muncii), personal consider, ca aceasta perioada nu constituie vechime in munca , utila la stabilirea acelui spor de vechime la care va referiti dvs.
In intarirea acestei afirmatii vin cu urmatoarea completare:
Art. 49. -(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de
către salariat şi a plăţii drepturilor de natură sa larială de către angajator.


Pe de alta parte, imediat la art.3 avem,
“(3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât
cele prevăzute la alin. (2)
, dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv
de muncă aplicabil, prin cont racte individuale de muncă sau prin regulamente interne.” (O.U.G. nr.
65/2005). In plus, Prevederile O.U.G. nr. 148/2005, modificate si completate prin Legea nr. 7/2007 mentioneaza la art. 18 alin. (7) - concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap, constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
Consider ca daca acest aspect a fost negociat si stipulat concret in Regulamentul intern sau in CCM, puteti gasi raspunsul daca poate, sau nu poate fi considerat vechime in munca.


As ruga sa fie postate si alte pareri.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcularea sporului de vechime naxy34 naxy34 lucrez din1992,am stat in concediu de maternitate 2 ani,am avut si concediu fara plata6 luni de zile.vreau sa-mi spuneti daca la calculul vechimii si a ... (vezi toată discuția)
Reantaorcere la sevici dumimiha dumimiha sunt in ccc pana la data de 6.01.2010 dar as vrea sa ma intorc pe data de 01.05.2009 dar angajatorul mi-a spus ca am depus o cerere pe propria raspundere prin ... (vezi toată discuția)
Venituri suplimentare in timpul concediului prenatal Anasl Anasl Buna ziua, As dori sa va intreb daca am voie sa primesc de la angajator venituri in perioada de 126 de zile concediu prenatal si postnatal? Ma refer la ... (vezi toată discuția)