avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debranșare apa calda si rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debranșare apa calda si rece

Buna seara!
Va rog frumos sa imi Spune-ți daca asociația de proprietari si președintele au dreptul sa oprească apa calda si rece fără a intra in apartament dar cu ajutorul vecinilor au făcut Debranșarea respectiva.Suma restanta însumează 9500 RON .Mentionez ca dețin suma de 3000 de RON ( nu știu exact care este cota de întreținere si penalităților)pe care doresc sa o achit făcând si un angajament de plata pt diferența dar se refuza motivând ca este nevoie de 4500-5000 RON.
Va rog sa-mi Spune-ți cum procedez.
Va multumesc
NycoAlina a scris:
Spune-ți daca asociația de proprietari si președintele au dreptul sa oprească apa calda si rece fără a intra in apartament dar cu ajutorul vecinilor au făcut Debranșarea respectiva.

Sigur ca are dreptul. Cine nu plateste apa nu are dreptul sa consume.

Cine vrea sa consume orice), trebuie sa plateasca.

Ca un proprietar nu poate sau nu vrea (am avut asemene cazuri - am bani sa ma invelesc cu ei, dar de-a dracu' nu vreau sa va achit cand vreti voi...), este o problema interna a asociatiei de proprietari.
Chestiunea care se pune este daca, tehnic, se poate opri apa, stiind faptul ca peste 90% din blocuri distributia apei, a caldurii este pe verticala.
Asadar, daca proprietarul caruia as. prop. a hotarat/dispus sistarea utilitatilor locuieste la ultimul nivel, se poate sista furnizarea de la vecinul de dedesubt - bineinteles si cu voia acestuia.
Noi asa am procedat. Cum asociatia noastra era in proces cu un asemenea proprietar si cum procesul trena de vreo 2 ani si omu' tot nu a inteles ca trebuie sa plateasca, com. ex. a dispus sistarea apei reci (nu avem apa calda) prin montarea unui robinet pe traseul apei, la etajul dedesubt.
Procedura nu este chiar simpla, ne-am consultat cu un avocat in acest sens, i-am lipit langa usa cateva notificari, cu martori, foto,... ca omul sa nu pretinda ca nu l-am atentionat.
Proprietarul a actionat in instanta asociatia si a cerut daune morale de 100 mil. lei vechi - impotriva administratorului - de parca administratorul era responsabil de respectiva masura.
Ei, in judecatorie cele doua dosare s-au conexat si culmea, parca le-a adus cineva aminte ca dosarul initial era pe rol de 2 ani - la scurt timp am fost chemati in instanta.
Efectiv cauzele s-au judecat in regim de urgenta - un singur termen, aproape ca nu s-a pomenit nimic de actiunea proprietarului care chipurile invocase tot felul de motive, inclusiv cele de protectie sanitara. Proprietarul a fost obligat sa achite la zi tot debitul (in jur de 300 mil. lei vechi).

Acum ce sa zic, sa ramai restant cu 10.000 lei, inseamna ca s-au depasit toate limitele de bun simt si asociatia trebuie sa se apere cumva si in primul rand incearca sa limiteze paguba prin sistarea utilitatilor.
Trebuie mers la sediul as., se discuta, se angajeaza esalonarea ferma a debitului si apoi mai vedem. Si cei de la asociatie au dreptate - nu poti sa consumi la nesfarsit si sa nu achiti.
Nu vreau sa ma aventurez in presupuneri - de ce in toata aceasta perioada nu ati achitat. Sunt situatii si situatii, insa trebuie sa comunicati cu oamenii de la asociatie si in mod sigr o sa gasiti intelegere. Ce s-ar intampla daca nu va achitati energia electrica, telefonul mobil sau un bilet de transport in comun? Ei, vedeti...
Doamna Alina, si pe mine m au debransat in afara locuintei, mai exact in fata usii apartamentului meu, gaurind plafonul sau tavanul si bagand teava, astfel ocolindu ne cu teava fiindca noi stam la etajul 2, debransarea s a facut intre etajul 1 si 3. Asa imi fac si mie. Refuza anumite sume, si cer sume mai mari decat dispunem. Dar nu stiu ce drept legal au dansii avand in vedere ca nici recuperatorul de creante sau executorul judecatoresc nu au dreptul sa puna poprire pe un salariu mai mult de 33 % din venitul dvs. Mi se pare un pic exagerate aceste autoritati si drepturi ale asociatiilor de proprietari. Eu am angajamentul de plata in casa, semnat de ei si stampliat si cu toate astea m au debrsanat din 2014 . Va dati seama de cand nu am eu apa ? Si nu vor sa accepte decat sume astronomice pe care le au incarcat, chipurile din penalitati

NycoAlina a scris:

Buna seara!
Va rog frumos sa imi Spune-ți daca asociația de proprietari si președintele au dreptul sa oprească apa calda si rece fără a intra in apartament dar cu ajutorul vecinilor au făcut Debranșarea respectiva.Suma restanta însumează 9500 RON .Mentionez ca dețin suma de 3000 de RON ( nu știu exact care este cota de întreținere si penalităților)pe care doresc sa o achit făcând si un angajament de plata pt diferența dar se refuza motivând ca este nevoie de 4500-5000 RON.
Va rog sa-mi Spune-ți cum procedez.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia poate ridica contorul de apa de la usa apartamentului schumaher schumaher Am facut toti locatarii pe scara separare de apa rece. separarea a fost facuta de instalatorul asociatiei iar banii au fost platiti de noi proprietarii ... (vezi toată discuția)
O problema cu apa rece de la apa nova..... IonCristi79 IonCristi79 Buna ziua! Ma numesc Serbu Cristi locuiesc in Bucuresti sectorul 5. De ceva timp exista o problema la mine in bloc legata de apa rece de la Apa Nova. Avem ... (vezi toată discuția)
Buna ziua as dori sa va intreb daca este legal ca la o asociatie ... Addrrian Addrrian Buna ziua As dori sa va intreb daca este legal ca la o Asociatie de proprietari sa se sisteze apa rece la tot blocul, atat la proprietarii cu datorii cat si ... (vezi toată discuția)