avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... precontract de vanzare-cumparare sau act de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

precontract de vanzare-cumparare sau act de vanzare-cumparare???

Eu vreau sa-mi vand apartamentul in care locuiesc si sa cumpar altul putin mai mare. Problema este ca cel pe care doresc sa-l cumpar are nevoie de putin timp pt a-l elibera si a-l preda definitv asa ca si eu sunt pus in aceeasi situatie fata de cumparatorul meu. Acesta a inteles ca singura conditie este cea a eliberarii si predarii apartamenului abia peste maxim 6 luni de zile fiind legat de cei de la acre doresc sa cumpar la randul meu.
Ce ma sfatuiti sa fac? Stiu ca exista doua solutii: precontractul de vanzare-cumparare si direct incheierea actului de vanzare-cumparare.
Deci ce este mai bine si mai sigur pt mine sa fac? Sa inchei un precontract de vanzare-cumparare la notariat si sa introduc o clauza care sa se refere la obligatia mea ( a vanzatorului) de a elibera si preda apartamentul catre cumparator pana la data de ....In caz contrar va trebui sa restitui de doua ori avansul si acest contract se va rezilia, fie cumparatorul va fi de acord sa incehiem un act aditional prin care sa prelungim data prevazuta initail pentru transmiterea proprietatii.
Sau mai exista posibilitatea incheierii unu act de vanzare-cumparare care sa cuprinda acceasi caluza. Nelamurirea mea intervine in acest al doilea caz. Daca eu inchei act de vanzare-cumparare din prima si cumparatorul imi da acel avans stabilit de comun acord, cum vom proceda la final? Trebuie sa ne prezentam din nou la notar ca s-a indeplinit caluza aceea contractuala si ca se achita restul de bani?
Nu stiu care este cea mai buna varianta pt mine in aceasta situatie si de aceea, v-as ruga, daca din practica stiti care este solutia in astfel de situatii, sa ma ajutati cu un sfat.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 16:05, 3 Septembrie 2009
Incheiati un antecontract de vanzare-cumparare.
"ce-i in mana nu-i minciuna" :) Eu am fost intr-o situatie similara, in alte conditii de piata(2007 crestea pretul cu 5-10% pe luna), asa ca am preferat sa fac contractul de vanzare-cumparare(in eventualitatea unor schimbari importante de preturi pe piata) in care s-a stipulat predarea efectiva a folosintei ca fiind un termen ulterior, respectiv data mutarii...In fond daca proprietarului ii convine sa faceti un antecontract si aveti certitudinea ca veti semna si contractul final, e in regula si asa, acum oricum nu prea se misca piata imobiliara
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
Avocat Alexandru Gheorghe, Avocat
Incheiati contractul direct la notar, daca sunteti decisa in privinta vanzarii, stabilind printre alte clauze si pe aceea in care cumparatorul va va pasui timp de 6 luni sau cat aveti nevoie pentru a elibera apartamentul. Eu insami am procedat in felul acesta si a fost ok, in sensul ca i-am pasuit pe vanzatori pana si ei la randul lor s-au putut muta in noul imobil, deasemenea , pana mi s-a eliberat apartamentul nou am stabilit cu cei care mi-au cumparat vechiul apartament sa imi acorde cateva luni pana ma pot muta..si asa, toata lumea pasuia pe toata lumea. Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de a finaliza un contract de vanzare-cumparare imobil maria sandu maria sandu Buna seara, Am incheiat la notariat un precontract de vanzare-cumparare al unui apartament acum un an,am platit un avans de 70000 de euro urmand ca in ... (vezi toată discuția)
Precontract vanzare cumparare imobil elle77 elle77 am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta; intentionez sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar si agentia imobiliara vrea sa facem un precontract ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare imobil loli_bee loli_bee Buna dimineata! Am si eu o intrebare si as dori daca se poate sa ma ajutati cu un sfat. Doresc sa cumpar un apartament, operatiunea se realizeaza intre 2 ... (vezi toată discuția)