avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu maternal

Fiindca nu prea gasesc raspunsuri la situatia mea, as vrea sa va rog pe aceasta cale sa va adresez cateva intrebari. Am domiciliu stabil (resedinta) in republica Ceha, dar din anul 2009, sunt angajat in Romania ( resedinta nu mi-am anulat-o in Cehia). Impreuna cu sotia, asteptam al treilea copil ( ultimul nu era planificat!), la prima fetita ( nascuta in 2006) sotia a beneficiat de concediu de maternitate in Cehia, in plus acolo este posibilitatea de a te “ocupa “ de copil pana la varsta de 7 ani, din care 4 sunt concediu maternal. Al doilea copil, nascut in 2014, nu am beneficiat de concediu de maternitate ( in Romania ni s-a spus ca trebuie sa cerem in Cehia, in Cehia ni s-a spus ca trebuie sa ni-l cerem in Romania, fiindca acolo sunt eu angajat). Pana la urma nu am cerut si nici nu am beneficiat de concediu maternal. De cand suntem in Romania sotia nu a lucrat nicaieri, ocupandu-se strict doar de copii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:19, 3 Ianuarie 2017
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, trebuie sa indepliniti conditiile prevazute la art.2 alin. (1) şi art.12 din OUG nr.111/2010.

OUG 111/2010
art.2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
.....

art.12
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
.....
Ok, multumesc si daca sotia s-a angajat luna aceasta, nestiind ca e gravida ?!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2016
pavelbv, utilizator
Care este data prezumata a nasterii ?
La inceputul lunii august 2017.
Perioada eligibila este septembrie 2015 - august 2017.

In aceasta perioada trebuie sa se fi realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit sau sa se fi aflat intr-una din perioadele asimilate mentionate in art.2 alin.5si 6 din OUG 111/2010.

Din ce ati postat, sotia mai trebuie sa aiba acoperite cel putin 3 luni in perioada septembrie 2015 - noiembrie 2016, inclusiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu in sarcină Panpab Panpab Lucrez de7 luni, sunt însărcinată in 3 luni si o sa intru in concediu de risc maternal din cauza unor probleme in sarcina,dupa aceste 120 de zile voi intra ... (vezi toată discuția)
Acte Rusan1989 Rusan1989 Buna ziua.Daca am fot in concediu de risc maternal 8 luni de zilr si mia murit fetita De 8 luni mam intors inapoi ma munca iar akm am aflat ca sunt din nou ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie Ionelaignat.82 Ionelaignat.82 Dacă am intrerupere de două luni în ultimii ani. (vezi toată discuția)