avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare si somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare si somaj

M-am angajat la o firma din postura de somer cu contract pe perioada determinata(1 an);din perioada de somaj de un an mai am 6 luni neefectuate.Problema este urmatoarea: firma la care sunt angajat in momentul de fata nu-si achita drepturile salariale la timp, sunt in intarziere cu plata salariului pe 2 luni si nici nu sunt perspective, "criza" cred ca se va preliungi. In acest caz cum pot sa fac sa mi se rezilieze contractul si sa intru iarasi in somaj cu continuarea lui de unde am ramas? Sau, care sunt procedurile, pentru ca nu vreau sa mai lucrez la asa angajator? Pot sa-mi dau demisia si sa reintru in somaj sau sa ma angajez in alta parte in speranta ca va fi mai bine (aici ma refer la plata salariului la timp) ? Nici nu as vrea sa pierd somajul pentru ca mai am 6 luni din dreptul de a primi indemnizatie si, in plus am 62 ani si 9 luni si trag cat pot ca penalitatea la pensie sa fie cat mai mica.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:31, 27 Decembrie 2016
Legea 76/2002
art.45
(1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
......
c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe perioadă determinată de cel mult 12 luni;
......

(3) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c), e)-i) şi k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.
......

Prin urmare, legea nu prevede cu ce articol trebuie sa se inceteze c.i.m. astfel incat sa fie reluata plata indemnizatiei de somaj, ci doar un anumit termen in care trebuie depusa cererea de reluare a platii : 30 de zile de la data incetarii c.i.m.

De altfel, puteti sa va dati demisia si sa va angajati in alta parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din somaj econo econo Daca un angajat a fost dat in somaj si dupa cateva luni este chemat inapoi, el fiind inca somer indemnizat, i se reactiveaza vechiul contract sau se intocmeste ... (vezi toată discuția)
Somaj predator predator Buna seara, o sa incep direct, m-am angajat la o firma de consultanta, in 25 sept 2013, am fost la interviu si dupa aceea la semnarea actelor, dupa terminarea ... (vezi toată discuția)
Suspendare somaj Darnick Darnick Am somajul suspendat (dupa circa o luna de somaj), in baza unui contract de munca de 6 luni. Dupa 4 luni firma imi cere sa semnez un agrement de desfacere a ... (vezi toată discuția)