Buna ziua. Sotul meu a decedat la inceputul lunii decembrie. In urma lui a ramas un credit pe cardul de pensie, (ceva de genul de 3 ori pensia). De la banca mi s-a spus ca nu avea asigurare de viata pentru el si ca trebuie sa-l platesc eu dupa succesiune. In ce masura ma pot obliga pe mine sa-l platesc? Amandoi suntem la a doua casatorie si am cumparat impreuna o casuta si un teren pentru care nu am facut inca succesiunea cu copiii lui. Daca nu fac succesiunea ce se poate intampla? Ce ar trebui sa fac, tinand cont ca am un serviciu cu salariul minim care de abia imi ajunge sa traiesc, dar sa mai platesc si rate?
Datoriile vor fi mostenite proportional cu cota mostenita.
Dvoastra veti plati 1/4 iar copiii restul de 3/4.
In masa succesorala va intra doar cota de 1/2 din casa si teren detinute de sot.
Si daca copiii lui renunta la partea lor si eu mostenesc tot, voi mosteni si creditul? Este cumva o solutie amanarea succesiunii? Ar trebui cumva sa platesc suma minima de plata a creditului pentru a evita acumularea de dobanzi?
Ce valoare are creditul? Este luat de la un IFN gen provident? Este de preferat sa achitati ratele pentru a nu ajunge in situatia ca banca sa va execute silit, costurile vor fi mult mai mari.
Daca nu platiti creditul banca se poate implica in deschiderea succesiunii si poate solicita vanzarea prin licitatie a cotei parti apartinand decedatului pentru recuperarea creditului.
Este de preferat sa continuati plata ratelor.