avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata cass persoana fizica
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata cass persoana fizica

Buna seara !

In urma platii asigurarilor de sanatate pentru anul 2017 la sectia financiara, am mers la OPSNAJ pentru a fi luat in evidenta.
Am fost atentionat ca intrucat am un spatiu inchiriat(200 lei/luna) sunt persoana cu venituri si nu mai trebuia sa achit la financiar suma respectiva si plata cass.
Intr-adevar odata cu plata impozitului pe chirie mai platesc si cass pentru venituri din chirii.
Doamna de la ghiseu dupa ce a avut o discutie in alt birou m-a atentionat ca mai puteam sa fiu si coasigurat , intrucat sotia lucreaza cu contract de munca pe perioada nedeterminata.
Cu toate astea a primit chitanta de plata.
Intrebare :
1. Daca plata cass din chirie asigura continuitate fara a mai platii ca persoana fizica fara venit.
2. Daca pot fi coasigurat la contractul sotiei.
Mentionez ca in perioada 14.12.2015-13.12.2016 am fost in somaj
De asemenea la sfarsitul lunii decembrie 2016 inchid firma unde am fost administrator(2012-2016) si am obtinut dividente .
Daca sunt nelamuriri mai vin in completare.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:37, 30 Decembrie 2016
1. Potrivit art.224 alin.1 lit.b teza a II-a din Legea nr.95/2006, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Asadar, sotul dvs poate fi trecut coasigurat al sotiei.

2. "Persoanele fizice care realizează venituri din chirii au obligația să plătească către stat mai multe taxe."
www.avocatnet.ro/content/art...
Multumesc mult.

Totusi am neclaritati :
1.Daca plateste cass din chirie pe numele lui, nu este automat asigurat si nu mai trebuie coasigurat ?
2. Daca a fost administrator la o firma pana in dec. 2016 si s-a desfiintat(firma nu a avut activitate pe 2016) poate fi coasigurat de catre sotie?

Cu stima
COSTELBADESCU a scris:

......
2. Daca a fost administrator la o firma pana in dec. 2016 si s-a desfiintat(firma nu a avut activitate pe 2016) poate fi coasigurat de catre sotie?

Cu stima



Sotul fara venituri proprii, aflat in intretinerea sotiei, poate avea calitatea de coasigurat, chiar daca a detinut calitatea de administrator la o societate radiata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat chiroboceamihai chiroboceamihai sunt asigurat casaopsnaj din 2004 .dupa decesul tatalui mama a beneficiat 6 luni de pensie de urmas. in momentul de fata nu are nici un venit nu are firma ... (vezi toată discuția)
Probleme coasigurat opsnaj alias829 alias829 Buna ziua! Am si eu o problema. Vreau sa o trec pe sotie ca si coasigurat, eu fiind asigurat la OPSNAJ dar sotia are o firma pe numele ei care nu mai ... (vezi toată discuția)
Calitate coasigurat ddoinatm ddoinatm o persoana a fost angajata pana in iulie 2016 si a obtinut venituri din salarii. tot in iulie 2016 a obtinut venituri din vanzarea unui imobil. incepand cu ... (vezi toată discuția)