avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de neconcurenta

Buna!
Va rog frumos sa ma ajutati.Cand m-am angajat in contractul de munca era si o clauza de neconcurenta care arata asa L. Clauza de neconcurenta :
1. Salariatul nu are voie sa presteze in interesul propriu sau al unui tert o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata de angajatorul sau, sau sa presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau.
2. Aceasta clauza isi produce efectele si dupa data incetarii prezentului contract , pentru o perioada de 6 luni in cazul functiilor de executie si 2 ani pentru functii de conducere.
3. Prezenta clauza ii atribuie salariatului o indemnizatie de ………………..din salariu.
4. In caz de nerespectare a acestei clauze salariatul este obligat la restituirea indemnizatiei si plata de daune interese corespunzatoare prejudiciului cauzat angajatorului.

In momentu asta vreau sa imi deschid PfA pe acelasi domeniu de activitate.
Vreau sa precizez ca la valoarea indemnizatiei e trecut doar .....
Intrebarea mea este daca imi deschid PFA sunt obligata sa restitui indemnizatia si plata de daune interese corespunzatoare prejudiciului cauzat angajatorului.
Multumesc,
Anca
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 4 Septembrie 2009
Aveti o copie la contractul respectiv si daca o sa "indrazneasca" ceva, cu toata siguranta, ii radeti in nas.......
Dvs. mai sunteti salariata la acea societate?
Mentionez ca inca lucrez la aceasta firma dar vreau sa-mi deschid un pfa cu acelasi obiect de activitate,pentru ca salariul nu imi ajunge.Ceea ce ma framanta este faptul ca daca aceasta clauza e pusa acolo doar pentru a fi pusa sau poate sa imi creeze probleme daca cei de la firma afla ca mi-am deschis pfa?
Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
Indemnizatia datorata salariatului nu are natura salariala, se nogociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale ale salariatului in ultimile 6 luni anterioare datei incetarii contractului de munca.
La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator
Am citit si eu in codul muncii ,dar tot nu sunt lamurita, La mine in clauza nu sunt trecute cuantumul indemnizatiei de neconcurenta,aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul si nu a fost negociata indemnizatia. Acestea trebuie conditii indeplinite simultan sau cei de la firma ma pot pune sa le platesc daune daca eu lucrez cu terti

Alte discuții în legătură

Act aditional adrian_adrian_adrian adrian_adrian_adrian Buna ziua. In urma cu 6 luni am semnat la actualul loc de munca un act aditional de fidelizare si confidentialitate a carui valabilitate se va derula pana la ... (vezi toată discuția)
Clauze contract munca toy_story toy_story Buna seara, In cazul in care in cadrul unui CIM sunt inserate clauzele de confidentialitate si nonconcurenta, acesteau au efect juridic daca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta mosmanul mosmanul Am incheiat contracte cu angajatii care cuprind clauza de neconcurenta, evidentiata prin plata unei indemnizatii lunare. Cum pot obliga angajatul care ... (vezi toată discuția)