avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Frauda si inselaciune prin intermediul agentiei ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Frauda si inselaciune prin intermediul agentiei imobiliare

Am apelat la serviciile agentiei imobiliare pentru a inchiria o garsoniera in Brasov. Dupa ce m-am hotarat asupra imobilului, am semnat contractul de inchiriere cu proprietarul X, am platit chiria si garantia in avans, dar si comisionul agentiei.
Ulterior, s-a dovedit ca domnul X nu era proprietarul de drept al imobilului, nu era indreptatit sa il subinchireze, calificandu-se, cu dovezi, la frauda si inselaciune. Domnul X a incasat sume de bani reprezentand chiria/garantia de la mai multi potentiali chiriasi fara a respecta contractual de inchiriere, urmand sa pagubeasca mai multe persoane.
Pot sa reclam agentia pentru ca nu a verificat actele de proprietate ale imobilului, nici autenticitatea datelor proprietarului pentru a anticipa posibilitatea unei infractiuni?
Pot sa solicit restituirea sumei pe care am platit-o agentiei reprezentand comisionul?
Mentionez ca am incercat, fara success, intelegerea pe cale amiabila cu reprezentanta in cauza a agentiei.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:07, 30 Decembrie 2016
Obiectul contractului trebuie obligatori sa cuprinda:
Proprietarul declară că garsoniera , ce face obiectul prezentului contract, se află
în proprietatea sa exclusivă, fiind dobândit prin .................... (vânzare-cumpărare,
donaţie, schimb, moştenire etc.) conform
........................................................................... autentificat la ...............................,
dreptul de proprietate (titlul de proprietate, numărul, data) fiind înscris în Cartea
funciară nr. ....................... la OCPI ... sau judecătoria .........................
Va intreb, daca nu e cu suparare.... ce ati semnat, nu ati citit inainte de a semna?
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2016
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Nu, contractul a fost semnat in imobilul ce urma sa il inchiriez. Am chitante ca am platit comisionul si chiria in avans. Cel care s-a dat drept proprietar a vrut sa dispara cu sumele de bani.
Ba da, exact asa scrie in contract, asta am semnat, dar nici cei de la agentie nu stiau ca nu este proprietarul de drept. Asa-zisul proprietar intentiona sa dispara cu banii fara a imi inmana cheile locuintei. Am reusit sa recuperez banii, dar nu si comisionul din partea agentiei. Intrebarea este daca pot sa reclam agentia si sa imi recuperez banii pentru ca nu au verificat situatia imobilului si autenticitatea datelor proprietarului?
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2016
Irina2401, utilizator
Ca sa dati niste bani agentiei, inseamna ca ati semnat un contract si cu aceasta, in baza lui ati platit, vedeti in contract ce obligatii are agentia fata de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum anulez un contract de inchiriere urgent va rog sa maajutati!!! wajdi wajdi :(( vreau sa anulez un contract de inchiriere eu fiind chiriasul si sa imi recuperez avansul de 1100euro;reprezentand plata pe 4luni plus garantie si comision ... (vezi toată discuția)
Valoare legala contract inchiriere intre proprietar si chirias altbox altbox Buna seara. Va rog, daca se poate, sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: Acum cateva zile, am inchiriat o garsoniera. Dataorita faptului ca acea garsoniera ... (vezi toată discuția)
Precontract inchiriere cris_tinaaa cris_tinaaa buna ziua.am inchiriat o garsoniera printr-o agentie imobiliara si am facut un precontract.am platit chiria in avans 1 luna +1 luna garantia.as dori sa stiu c ... (vezi toată discuția)