avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... valoare legala contract inchiriere intre proprietar si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

valoare legala contract inchiriere intre proprietar si chirias

Buna seara.
Va rog, daca se poate, sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:
Acum cateva zile, am inchiriat o garsoniera. Dataorita faptului ca acea garsoniera necesita unele imbunatatiri (parchet si lavabila), imbunatatiri ce au fost asumate de proprietar, am incheiat un fel de precontract(din cel folosit de agentii, nedeclarat la administratia financiara), in care am specificat ca s-a achitat catre proprietar suma X de euro, cu titlul de garantie, urmand ca la data terminarilor lucrarilor, sa achit si chiria in avans pe o luna si sa ma mut.
Intre timp, a aparut o problema care ma obliga sa plec urgent din tara, pe o perioada nedeterminata, si implicit nu mai pot fi chirias.
Problema apare in momentul in care agentul care a facilitat inchirierea sustine faptul ca trebuie sa primeasca comision de la ambele parti implicate. Cum in acest moment nu am pretentii financiare de recuperare a sumei achitate drept garantie, le-am propus ca din suma respectiva, jumatate sa fie achitata agentului, ca si comision, iar cealalta jumatate sa fie pastrata de proprietar. In acest fel, agentul va obtine teoretic un comision si jumatate daca va inchiria in continuare pt acelasi proprietar, iar proprietarul va avea un comision mai putin de platit la urmatoarea inchiriere...
Dar, aparent, unii oameni sunt extremi de lacomi si nu inteleg o situatie atipica.

Intrebarea ce rezulta din cele mentionate pana acum este: ce valoare legala are un astfel de contract "ad-hoc" de inchiriere (nefiind depus la administratia financiara), chiar daca acesta contine datele noastre personale si semnaturile, si, mai ales, ce se intampla daca eu refuz sa imi mai bat capul cu aceasta problema in care am propus sa fie bine pentru ei(teoretic eu neintrand niciodata in posesia garsonierei, asa cum se stipuleaza in acel contract in dreptul obligatiilor proprietarului) , eu neavand pretentii financiare asupra sumei achitate pana acum?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: altbox , utilizator 12:06, 25 August 2010
Agentia imobiliara ar fi avut dreptul la comision numai in conditiile in care inchirierea s-ar fi materializat printr-un contract inscris la finante.
Dar intrucat asta nu s-a mai intamplat, nu poate cere comision pentru o actiune care nu s-a mai indeplinit.
Dar probabil ca veti pierde avansul dat proprietarului.
Nu va mai batati capul cu agentia, misiunea lor nu s-a indeplinit, deci nu pot percepe legal comision.
procmarci a scris:

Agentia imobiliara ar fi avut dreptul la comision numai in conditiile in care inchirierea s-ar fi materializat printr-un contract inscris la finante.
Dar intrucat asta nu s-a mai intamplat, nu poate cere comision pentru o actiune care nu s-a mai indeplinit.
Dar probabil ca veti pierde avansul dat proprietarului.
Nu va mai batati capul cu agentia, misiunea lor nu s-a indeplinit, deci nu pot percepe legal comision.


Va multumesc pt raspunsul dat, insa mai am o intrebare:cum spuneam, nu am pretentii financiare, proprietarul poate sa pastreze banii, dar ma interesa daca acest pseudocontract are vreo valoare legala? Adica de ex, daca eu sun proprietarul si-i spun sa pastreze banii iar eu imi vad de treaba,fara sa rupem contractele, ma pot trezi candva cu vreo actiune judecatoreasca pe motiv ca nu i-am platit chiria, intretinearea sau mai stiu eu ce? (stiu, e improbabil, nu vad de ce si-ar mai bate capul cu acest aspect cand oricum o sa-si caute alt chirias, dar trebuie sa iau totul in considerare)
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
altbox, utilizator
Ma poate ajuta cineva cu un raspuns la intrebarea bolduita din postul meu anterior?

Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie restanta la stat, compensare cu valoare imbunatatiri ContSters216223 ContSters216223 Am restanta la chirie.Am gasit pe internet,daca ai facut imbunatatiri,ti se scade din suma (chiria)datorita primariei.Bineinteles ca se poate justifica acele ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere aleius aleius Eu, SC, am inchiriat un spatiu comercial de la o pers. fizica.Pe contract la "oblig. chiriasului" scrie: "sa suporte cheltuieli de intretinere ca: energie, ... (vezi toată discuția)
Am închiriat o garsoniera cu contract de inchiriere inregistrat ... dandumitra@yahoo.com dandumitra@yahoo.com Am închiriat o garsoniera cu contract de inchiriere inregistrat la ANAF prin agent imobiliar,am plătit comision 50% si după 3 luni ciriasul a decis sa ... (vezi toată discuția)