avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident , dauna totala , vatamare corporala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident , dauna totala , vatamare corporala

Buna ziua
Am avut si eu sambata un accident toate lucrurile sunt la inceput si sper sa nu imi fie greu pe parcurs. Accidentul este foarte simplu am oprit la o trecere de pietoni sa dau prioritate pietonilor si am fost izbit de un autotractor cu remorca din spate si proiectat la 30 de metrii.
Masina este intr-o stare deplorabila si sigur va fi dauna totala.Soferul si-a recunoscut vina. Nu era nici o problema caci recuperam paguba de la asigurari dar sunt si victime ce au survenit acestui accident . Soacra mea are o coasta fisurata si marea problema este ca are si maxilarul fracturat de la accident si din cauza lovitorii a ramas si fara jumatate din dintii pe care ii avea in gura, drept pentru care azi a fost operata si abea peste un an de zile o sa ii scoata placuta ce ii tine osul acum. Din acest moment pana anul viitor soacra mea nu isi va putea face dantura din cauza operatiei si in consecinta este fara dinti in gura deci va manca numai mancare pasata timp de un an.
Ce pot face eu?
Am fost la firma de asigurari si astept sa faca scorigul pentru cat voi lua pe masina. Functie de asta o sa vad daca dau sau nu in judecata vinovatul. Am inteles ca pot cere daune morale daca voi fi parte civila in proces.
Ar putea cere toti pasagerii din masina dauna morala din accident chiar daca nu au suferit vatamare corporala grava cum a fost a soacrei mele , pentru ca am fost speriati de moarte cand TIR-ul a intrat in noi? Ori numai soacra mea poate?
Pot negocia cu firma de asigurari pe cale amiabila , pentru daune morale pe langa daunele materiale ale masinii?
Pot ameninta soferul ca voi inainta actele sa inceapa urmarirea penala pentru a il determina sa imi plateasca daunele pe care nu mi le va platii asigutratorul pe cale amiabila si sa nu mai ajungem la judecata?

Cu ce articole pot sa amenint firma de asigurari ca pot cere daune morale foarte mari?

Care ar fi maximul de despagubire pe care mi-l poate da RCA-ul pe cale amiabila?

Sunt intr-o situatie dificila si as dorii sfatul oricui
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
stefan_stefan, utilizator
Cel mai recent răspuns: stefan_stefan , utilizator 10:02, 19 Octombrie 2009
Plangerea penal trebuie depusa cel mai tarziu la 2 luni de la data producerii evenimentului, sau de la data la care ati cunoscut identitatea faptuitorului. Daca este vorba de peste 60 de zile, politia oricum se va autosesiza, dar totusi depuneti si plangerea.

Cu stima
av. Gheorghe Alexandru
stefan_stefan a scris:

stie cineva sa raspunda la ultimile intrebari?

Sincer v-as dori sa puteti negocia/rezolva problemele financiare pe cale amiabila.Din pacate, orice suma ar fi vehiculata, se va parea a fi prea mica de pagubit si foarte mare pentru vinovat.Psihologic, dvs. aveti atuul unui drept aparat de lege iar partea adversa - protectia Asiguratorului.Daca punem in balanta aceste avantaje contradictorii, numai justitia poate s-o echilibreze.
Dupa cum stim, ea justitia, nu poate sa "vada" ci sa auda sustinerile/motivatiile partilor.Si cine stie sa vorbeasca mai convingator si la obiect?Evident una din cele doua persoane cu care e bine sa fii prieten, dar sa nu ai nevoie de profesia lor (aici nu este vorba de doctor ;) )
Pentru termene ati primit raspunsul.
In ce priveste asiguratorul: trebuie sa va raspunda la avizarea de dauna (dupa constatare) avansand o suma privind valoarea reparatiei, respectiv suma de despagubire, care poate fi egala (=D>) sau mai mica decat valoarea reparatiei (X-().Va solicita sa semnati o "cerere de despagubire" pentru aceasta suma, cu mentiunea ca nu mai aveti alte pretentii.In cazul 2, puteti sa o semnati considerand-o drept avans, mentionand ca veti solicita diferenta pe cale juridica.
Pentru daune morale, lucrurile sunt mai complicate (mai multe pers. vatamate) dar nu este exclusa o oferta, pe care o puteti trata idem ca mai sus.
In privinta intelegerii amiabile cu vinovatul, exista pericolul excluderii partiale/totale de la plata , de catre Asigurator.(asiguratul va fi avertizat de catre acesta)
Daca totusi se vor face plati private, interesul platitorului este de a avea un act doveditor (notarial) privind stingerea pretentiilor.
Impotriva asiguratorului, puteti emite pretentii daca nu a calculat corect despagubirea, incalcand normele CSA nr.20/2008.
Va multumesc fosrte mult domnule nucu$
Mi-ati dat niste sfaturi foarte pretioase.
In cazul in care eu ma voi intelege cu vinovatul sa inteleg ca in aceea hartie notariala se poate scrie ca se stinge conflictul cu vinovatul dar acesta trebuie sa suporte in continuare cu ajutorul asiguratorului plata reparatie masinii(in speta dauna totala) , iar in acest caz ca nu este corecta evaluarea celor de la asigurari comform CSA pot in continuare sa dau in judecata firma de asigurari pentru a recupera dauna masinii? Am inteles bine?
Dar daca imi vor da firma de asigurari banii pentru masina iar abea dupa ma voi intelege cu vinovatul si stabilii o suma de bani pentru stingerea comflictului firma de asigurari imi poate face ceva?
In acest caz va trebuii sa sa scriu in acea cerere de despagubire ca am primit suma de... ca avans si urmeaza ca diferenta sa o primesc pe cale judecatoreasca de la vinovat , ori pe cale amiabila de la vinovat.
horace2009 a scris:

la dauna totala , aveti grija ca asiguratorul sa va calculeze corect suma maxima ce poate fidespagubita, aceasta se calculeaza conform unor bareme, stabilite in ORDINUL 20/2008 AL Comisei de Supraveghere a Asigurarilor.
[ link extern ]
cititi cu atentie norma si aveti mare grja la toate demersurile pe are le faceti la asigurator,
In caz ca nu respecta Norma RCA , atentionatii de posibilitatea unor sesizari catre CSA.
.

ATENTIE la calculul valorii maxime a despagubirii ce o va calcula asiguratorul. Folosind metodologia din Ordinul CSA asiguratorul are posibilitatea de a determina o valoare mai mica decat cea reala.
Numai bine va doresc
cioan a scris:

ATENTIE la calculul valorii maxime a despagubirii ce o va calcula asiguratorul. Folosind metodologia din Ordinul CSA asiguratorul are posibilitatea de a determina o valoare mai mica decat cea reala.Numai bine va doresc

Precizare: exista posibilitatea sa greseasca in a determina valoarea reala .
Normele nu ofere posibilitati de alegere, ci stabilesc modul de calcul functie de datele autovehiculului.

@stefan:Nu ati inteles corect.Stingerea conflictului inseamna ca "nu mai exista alte pretentii".Asteptati pana veti cunoaste valoarea despagubirilor calculate si abia atunci puteti actiona corespunzator;
-1multumit=acceptati despagubirile
-2 nemultumit ->emiteti pretentiile pentru diferente.
De obicei, negocieri se poarta numai pentru ca victima sa nu faca plangere penala.In cazul de fata, daca una din victime necesita peste 60 zile ingrijiri medicale, procesul penal se deschide din oficiu (fara plangere prealabila) iar pretentiile materiale se pot formula in cadrul acestui proces (constituire parte civila pentru daunele materiale) sau prin actiune separata.Nu sperati sa puteti rezolva despagubirile prin simpla "intelegere".Este posibil dar improbabil.
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Ajutorrrr,despagubiri accident. andreea3009 andreea3009 Buna ziua.am si eu o intrebare:cum poate o persoana sa primeasca despagubiri de la rca?persoana in cauza a avut un accident rutier,fiind nevinovat.s a ... (vezi toată discuția)
Exista o grila oficiala dupa care se acorda despagubirile pentru daunele fizice si morale provocate in urma unui accident? florinskie florinskie Buna ziua. Biciclist fiind am fost lovit de un autoturism intr-o intersectie, eu aveam prioritate fata de autoturism. A sosit ambulanta si am fost transportat ... (vezi toată discuția)
Daune morale in caz de accident cu vatamare corporala din culpa. ovidiusimion ovidiusimion Buna ziua, Apelez la dumneavoastra in speranta de a ma ajuta cu cateva informatii si sfaturi in cazul unui accident soldat cu vatamare corporala din cupla. In ... (vezi toată discuția)