avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Raport expertiza tehnica \"eronata?!\"
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Raport expertiza tehnica "eronata?!"

Buna ziua!

Intrun proces de partaj s-a cerut raport de expertiza tehnica asupra unui imobil , casa situata pe o suprafata de teren de 2000 mp.respectiv evaluarea investitiilor aduse la casa.
Din raportul de expertiza tehnica reies urmatoarele:
-in cea ce priveste evaluarea investitiilor aduse la casa , unele dintre ele au fost evaluate insa una din investitii(efectuarea, construirea, sistemului de incalzire centrala prin cazan cu combustibil solid ,tevi , boiler de apa menajera calda , calorifere ) a fost considerat de catre expert "schimbarea tevilor nu poate fi evaluat la o instalatii incalzire care nu functioneaza"
-la capitolul "Estimarea valorii de imobilului prin metoda comparatia vinzarilor" rezulta valoarea estimata a imobilului in litigiu (casa si teren) 114500 euro.Aici au fost aduse elemente de comparatie utilizate de evaluator in procedura de estimare.

In cea ce priveste estimarea valorii investitiilor facute in casa , nu inteleg, de ce nu poate fii evaluat un sistem de incalzire proprie care in tradevar din cauza cazanului defect functioneaza doar partial (adica partea alimentarii cu apa menajera calda). Aceasta investitie fiind cea mai costisitoare (care a fost efectuata din sursele financiare ale mele)?
La partea "Estimarii valorii imobilului..." au fost prezentate elementele de comparatie utilizate de evaluator si anume :
-oferte de vinzari case , terenuri , luate de pe situri publice de internet , estimativ din zona de 5 kmp fata de zona unde se afla imobilul in litigiu.Din grila de calcul reiese obtinerea sumei mai sus mentionate sub forma : o valoare estimata a casii cu o suprafata de teren 750 mp comparat cu trei comparabile(case asemanatoare) respectiv facinduse ajustarile aferente dind ca rezultat la valoarea estimativa comparabila cu cea mai mare valoare(56000 euro) , respectiv o valoare a terenului de 2000 mp , comparata cu alte trei comparabile (aproximativ aceasi zona si acelasi situri internet) acestea fiind terenuri intravilane (terenuri de constructii cu diferite calitati considerate mai favorabile ori mai putin favorabile de catre avaluator) , aici calculand din nou cu suma de mp. cea mai mare (45 euro/mp) si expriminduse astfel citez" teren in exces 1300 mpx45 euro/mp = 58500 euro.
Consider aceasta metoda de calcul eronata (gresita) deoarece imobilul respectiv nu se afla situata cu posibilitatea descompunerii terenului , adica are un front stradal de 18 metri iar restul partilor se afla intre gradini , asa cum reiese si din grila de calcul al impozitului de imobil si teren suprafata in exces de 1300 mp este considerat teren arabil .Mai mult de atat deciziile luate de evaluator mi se par fii inclinate catre partea opusa (vezi comparabilele pe care lea dat ca rezultat) mai ales avind in vedere studierea dosarului din partea evaluatorului din care reiese solicitarea atribuirii imobilului in favoarea mea cu despagubirea sultei.
Ce pot face in astfel de situatie avind in vedere caci sa cerut aminarea pronuntarii pina in Februarie 2017 , astfel casa devine imposibil de vindut (preturile reale sunt undeva in jur de 60000 euro)?

Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:31, 12 Februarie 2017
Buna ziua,
Formulati obiectiuni la expertiza si depuneti-le la instanta.
Pentru ca expertul sa poata face o evaluare corecta, partile in proces trebuie sa depuna la dosarul cauzei documente certe care sa ateste cheltuielile facute si conditii de functionare in regim constant.
Referitor la valoarea estimata a proprietatii, expertul se refera la normative de evaluare existente, legiferate.
Parerile dvs. despre concluziile raportului de expertiza trebuie sustinute de probe si ma refer aici la parerea dvs. ca expertul a concluzionat intentionat in favoarea partii adverse.
Formulati obiectiuni la raportul de expertiza si anexati documente certe care sa va sustina punctul de vedere.
Poate fii obiectiune modalitatea de exprimare a evaluatorului citez"nu poate fi evaluat schimbarea tevilor la o instalatiei de incalzire care nu functioneaza " cind este vorba de constructia, amenajarea de la zero a unei instalatii de incalzire desi nu functioneaza din cauza cazanului defect respecti omiterea evaluarii sistemului de alimentare cu apa calda? Daca da ce rezultate pot da acestea?
Respectiv poate fi folosit ca dovada procedura utilizata in calculul obtineri valorii de impozitare teren+casa unde apare clar ca excesul de teren este cotat ca teren arabil?
Poate fi adus ca obiectiune faptul ca desi expertul arata prin raport ca sa folosit de Harta cadastrala a... orasului a comparat si considerat cu acelasi potential de valoare excesul de teren ne avind acces la drum si fara utilitati cu unul care are utilitati acces la drum?
La estimarea valorii casei prin metoda costurilor de reconstructie sa folosit de anexele decretul 256/1984 partea decretului care stabileste preturi/mp a diferitelor spatii de locuit.,a folosit un coeficient de uzura 50%,respectiv un coeficient de reactualizare cf buletinul CET nr133/sept 2016? Respectivul CET contine si valori care stabilesc preturi /mp, nu cumva coeficientul respectiv trebuia aplicat acestor valori?
Va multumesc pentru raspunsurile prompte!
Evaluind astfel problema, este posibil a se cere o noua expertiza cu specificarea de a se lua in considerare observatiile mai sus mentionate in vederea evitarii a acelorasi erori? Daca da, acelas expert sau e mai bine a se cere unul nou?
Va multumesc inca odata de raspunsuri!
Puteti formula obiectiuni la raportul de expertiza venind cu documente care sa va sustina punctul de vedere. De expl. - daca contestati mentiunea "nu poate fi evaluat schimbarea tevilor la o instalatie de incalzire care nu functioneaza" precizand un act normativ care contrazice acest text. Sau daca scrieti obiectiunea, solicitati expertului sa precizeze in ce act normativ se mentioneaza acest fapt.
Referitor la harta cadastrala puteti intreba ce act normativ a stat la baza comparatiei si consideratiei expertului.
Prin actele normative indicate, expertul a mentionat deja ce reglementari a avut in vedere, iar in cuprinsul actului normativ se arata cum se aplica coeficientii.
Formuland obiectiuni la raportul de expertiza, daca acestea vor fi acceptate de catre instanta de judecata, expertul va trebui sa raspunda documentat la observatii. Daca veti avea obiectiuni la raspunsuri puteti cere instantei sa aprobe o contraexpertiza, urmand ca instanta sa decida oportunitatea.
Inteleg ca nu ati solicitat instantei sa aprobe un expert parte, pe care sa-l platiti separat si care sa participe la expertiza. O puteti face daca se va aproba o contraexpertiza.
Cred ca ar fi util pentru dvs. sa apelati contracost la sfaturile unui expert tehnic judiciar din aceeasi specializare cu expertul desemnat, atunci cand veti formula obiectiunile la raportul de expertiza. Gasiti expert din judetul in lista afisata pe site-ul MJ sau in lista existenta la Biroul local pentru expertize tehnice judiciare de pe langa tribunalul judetean. Acest expert, cu dosarul in fata va poate sfatui in cunostinta de cauza.
Unde as putea gasi Buletinul Expertiza tehnica 103 / 2007?
Exista un buletin mai recent referitor la indicii de individualizare recomandati pentru locuinte tip apartament (pozitie in context orasenes, apropiere de mijloace de transport, spatii verzi, etc.)?

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Valoarea de piata aroky aroky Buna ziua, Doresc, daca se poate, o lamurire cu privire la coeficientii aplicati pentru stabilirea valorii de piata a unui imobil-casa de locuit (situat in ... (vezi toată discuția)
Schimbare metoda de evaluare David75 David75 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: - partaj judiciar imobil cu plata sulta - s-a facut raportul de expertiza initial de catre expert folosindu-se ... (vezi toată discuția)
Partaj. expertiza tehnica gresita intentionat sau nu AlinaNegrut AlinaNegrut Buna ziua, as dori daca se poate opinia unui specialist in legatura cu cazul meu. Sunt in proces de partaj cu fostul sot, nu avem copii, si am ajuns la ... (vezi toată discuția)