avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... valoarea de piata
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

valoarea de piata

Buna ziua,

Doresc, daca se poate, o lamurire cu privire la coeficientii aplicati pentru stabilirea valorii de piata a unui imobil-casa de locuit (situat in Negresti Oas, jud. Satu Mare) care face obiectul unui partaj de bunuri comune. Acest lucru m-ar ajuta sa ma decid daca este bine sa formulez obiectiuni "pertinente" sau nu.

Acesti coeficienti sunt dati pentru urmatorii indici negativi:

1. constructia are un partiu cu deficiente in functionalitate:
-camere supradimensionate ... pentru o casa chiar nu mi se par supradimensionate (dormitoare 17.5-18 mp, living 44 mp, bucatarie+sala de masa 16.5 mp)
-partial nedecomandate la etaj ... este vorba de living care este prevazut cu o usa glisanta pentru a putea folosi spatiul mai eficient in functie de eveniment
-imobil fara acces secundar ... este obigatoriu sa ai un acces secundar?
Pentru toate acestea se scade 8%, este corect?

2. nu se pot delimita facil doua spatii locative ... nu s-a cerut acest lucru ci doar evaluarea imobilului; ma indoiesc ca acesta poate sa fie un indice negativ; atunci cand iti construiesti o casa nu cred ca trebuie sa ai in vedere ca se poate ajunge la divort, nu o construiesti cu intentia de a primi in spatiu o alta familie ... poate sa fie un indice pozitiv eventual, daca se pot delimita mai multe spatii locative.
Pentru toate acestea se scade 8%, se impune?

3. stagnarea vanzarilor pe piata imobiliara ... exista fluctuatie pe piata dar ... partajul a inceput in urma cu 2 ani, acest lucru nu conteaza?
Pentru toate acestea se scade 20%, nu este prea mult?

Sper sa primesc un raspuns punctual sau cel putin o parere.

Multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 09:43, 14 Martie 2010
In primul rand valoarea de piata, reprezinta suma estimata pentru care un bun (in cazul dumneavoastra casa) poate fi schimbat la data evaluarii, intre un cumparator hotarat sa cumpere si un vanzator hotarat sa vanda, intr-o tranzactie libera, dupa un marcheting adecvat, in care fiecare parte a actionat in cunostiinta de cauza si fara constrangere. De asemenea, valoarea de piata reprezinta o opinie a evaluatorului exprimata la data intocmirii raportului de evaluare.
Toti indicii la care face-ti referire reprezinta opinia evaluatorului care a facut expertiza respectiva, mai precis cat a considerat el ca trebuie apreciat sau depreciat imobilul dumneavoastra in comparatie cu tranzactiile sau ofertele pe care le-a gasit pe piata.
In cazul in care considerati ca expertiza nu este intocmita corect, o puteti contesta in instanta si cere o contraexpertiza, eventual chiar pe unele din observatiile dumneavoastra. Dar cel mai bine este sa consultati in prealabil un expert ANEVAR care va poate indruma in cazul in care expertiza "bate campii" si nu respecta Standardele Internationale de Evaluare.
Multumesc, asta incerc sa fac dar ... niciodata nu strica o parere in plus.

PS: aceasta expertiza este cea de-a treia.
Inainte de a cere efectuarea unei noi expertiza(contraexpertiza),trebuie sa formulati obiectiuni la expertiza deja efectuata,apoi puteti solicita efectuarea unei noi expertize de catre trei experti

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raport expertiza tehnica "eronata?!" om32 om32 Buna ziua! Intrun proces de partaj s-a cerut raport de expertiza tehnica asupra unui imobil , casa situata pe o suprafata de teren de 2000 mp.respectiv ... (vezi toată discuția)
Evaluare apartament partaj arondoru arondoru Intr-un proces de partaj deschis de mine, instanta a hotarat evaluarea apartamentului cu 4 camere, 3 balcoane si multiple inbunatatiri, ce face parte din masa ... (vezi toată discuția)
Evaluare imobiliara proces partaj tinaa tinaa buna ziua .va rog sa ma ajutati cu niste lamuriri si sa iau o decizie . sunt in proces cu fostul sot pt accesiune imobiliara artificiala si partaj, am ajuns ... (vezi toată discuția)