avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuz de plată a pensiei alimentare în lipsa unui ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuz de plată a pensiei alimentare în lipsa unui act din partea instanței sau executorului judecătoresc pentru înființarea popririi pe pensie(pensionare la împlinirea vârstei), pentru continuarea plății pensiei alimentare pentru minor în vârstă de 17 ani

Bună ziua,
Tatăl minorului în vârstă de 17 ani, s-a pensionat, moment din care nu am mai primit pensia de întreținere pentru minor și nici nu am fost anunțată. Am trimis o adresă către Casa de Pensii a ministerului respectiv și mi s-a răspuns că unitatea dumnealor nu a fost investită de către instanță cu calitatea de terț poprit conform art.781 și următoarele din Noul Cod de Procedură Civilă. Mi s-a scris că trebuie să mă adresez instanței sau unui executor judecătoresc în vederea emiterii unui act în conformitate cu art.781 și următoarele din Noul Cod de Procedură Civilă și în care să se menționeze datele de identificare ale debitorului (adresa, CNP, nr. deciziei de pensionare).
Menționez că Hotărârea de divorț este definitivă și irevocabilă, este pronunțată în anul 2000 și prevede custodia totală pentru mamă și că obligă pe pârât să plătească reclamantei cu titlu de întreținere în beneficiul minorului 25% din veniturile pe care pârâtul (tatăl) îl realizează. Menționez că nu mai am nicio legătură cu tatăl minorului pentru a solicita de la acesta date privind adresa, CNP și decizia de pensionare.
De asemenea, art.781 din NCPC se referă la urmărirea mobiliară din câte am citit eu. Menționez că din septembrie, deci de 4 luni nu a mai fost plătită pensia alimentară.
Ce mă sfătuiți să fac?
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: adrianacarp , utilizator 08:56, 11 Ianuarie 2017
Tatal nu a avut poprire pe salariu cand era angajat ? Nu trimitea angajatorul pensia ? Poprirea ramana in fiinta si daca s-a pensionat.

Art. 785
Continuarea popririi
(1) Poprirea rămâne în fiinţă şi atunci când debitorul îşi schimbă locul de muncă sau este pensionat. În aceste cazuri, terţul poprit va trimite actele prin care s-a înfiinţat poprirea unităţii la care se află noul loc de muncă al debitorului sau organului de asigurări sociale competent, care, de la data primirii acestor acte, devine terţ poprit.

Daca instanta nu a infiintat la vremea aia poprirea din oficiu, desi f putin probabil, acum apelati la executor sa ii infiinteze poprire pe pensie sau si mai simplu, ii faceti plangere penala pt abandon.

Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2017
gi-jane2, moderator
Vă mulțumesc mult pentru răspuns.
Da, tatăl a avut poprire pe salariu cand era angajat, angajatorul trimitea pensia alimentară. Din momentul pensionării, angajatorul mi-a trimis o înștiințare prin care mă anunța că tatăl minorului s-a pensionat și că documentația privind pensia de întreținere pentru minor a fost înaintată împreună cu dosarul de pensionare la Casa de Pensii a ministerului respectiv., ”de unde începând cu luna august 2016 veți primi în continuare pensie de întreținere”.
Din acest motiv nu am întreprins nimic. În luna octombrie am sunat la fostul angajator, am anunțat că nu am primit încă pensia alimemntară de la Casa de Pensii respectivă. Mi s-a spus că plata primei pensii poate întârzia și trei luni și să încerc să sun sau să trimit e-mail. Le-am spus că am făcut aceste demersuriș dar nu am putut contacta astfel pe nimeni. Am așteptat, nici în noiembrie nu am primit pensia, moment în care am trimis o adresă către Casa de Pensii sectorială a ministerului respectiv. Am primit răspuns abia la sfârșitul lunii decembrie 2016, prin care am fost anunțată de Casa de pensii respectivă că nu poate face rețineri din pensia tatălui, reprezentând pensie de întreținere în favoarea mea pentru minor, întrucât unitatea dumnealor nu a fost investită de către instanță cu calitatea de terț poprit așa cum prevede art.781 și următoarele din NCPC și că este necesar să mă adresez instanței sau unui executor s.a.m.d. așa cum am spus în prima postare.
Mi se pare un abuz din partea Casei de Pensii respective, este greu de înțeles penru mine ce se petrece, mi se pare că este vorba de rea-intenție.
Adresarea în instanță sau la un executor presupune costuri, de asemenea trebuie să aflu adresa și nr. deciziei de pensie, ceea ce nu știu de unde le-aș putea afla. CNP-ul s-ar putea să-l găsesc în acte mai vechi.
Vă mulțumesc încă odată!
Buna seara,
Va sfatuiesc sa va adresati politiei cu o plangere penala in temeiul art. 378 C.P Abandon de familie si asta il va determina sa va plateasca pensia fara probleme.
Intre timp va adresati si unui executor judecatoresc investindu-l cu solicitarea de a notifica casa de pensii.
De restul actelor se descurca el.
Da, e un abuz al casei de pensii dacă dvs ati trimis documentația - ce aveți de la fostul angajator..
Puteți cere in instanta validarea popririi și or sa ia și ei la cunostinta ca e ( casa de pensii) terț poprit. Sa nu treacă o luna de când aveți răspunsul lor.
Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2017
gi-jane2, moderator
Vă mulțumesc mult pentru răspuns!

Alte discuții în legătură

Cerere de poprire a pensiei de intretinere din pensia tatalui valibuzatu valibuzatu va rog sa ma ajutati sa formulez o cerere de poprire a pensiei de intretinere din pensia tatalui, avand o sentinta prin care se retinea din salar aceasta ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nou al platitorului de pensie alimentara refuza plata pe motiv ca adresa instantei de poprire a fost emisa pe numele primului angajator silver1101 silver1101 Va rog sa ma lamuriti si totodata sa ma ajutati, daca e posibil sa gasesc rezolvare la o problema: - am fost informata, de catre fostul sot, platitor de ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare dupa actiunea de executare silita luminita_grigore luminita_grigore Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie: Am divortat cu acordul partilor, in octombrie 2011, minorul mi-a fost incredintat mie spre crestere si ... (vezi toată discuția)