Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriSECTIUNEA a 9-a - Stabilirea contributiei anuale de asigurari sociale de sanatate
ART. 179
(1) Organul fiscal competent are obligatia stabilirii contributiei anuale de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza, într-un an fiscal, venituri din urmatoarele categorii:
a) venituri din activitati independente;
B) venituri din activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
c) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) - (9);
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
e) venituri din investitii; (dobanzi bancare)
f) venituri din alte surse.
(2) Contributia anuala de asigurari sociale de sanatate prevazuta la alin. (1) se stabileste, de organul fiscal competent, în anul urmator celui de realizare a veniturilor, prin decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate, la termenul si în forma stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F., pe baza informatiilor din declaratiile fiscale privind veniturile realizate, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.
(3) Contributia anuala se calculeaza prin aplicarea cotei individuale asupra bazei anuale de calcul, determinata ca suma a bazelor lunare de calcul asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, aferente veniturilor prevazute la alin. (1). Baza anuala de calcul nu poate fi mai mica decât valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara si nici mai mare decât valoarea a de 5 ori câstigul salarial mediu brut înmultita cu 12 luni. în cazul persoanelor fizice care realizeaza atât venituri dintre cele prevazute la alin. (1), cât si venituri din salarii sau asimilate salariilor, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate utilizata la încadrarea în plafonul minim prevazut se determina ca suma a tuturor bazelor lunare de calcul asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.