avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanta plata intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanta plata intretinere

Buna ziua. Ma confrunt cu o situatie asemanatoare. Am cumparat la data de 22.02.2016 un apartament. Fostii propietari au venit cu o adevetinta conform careia erau platite toate restantele pana la data de 01.02.2016.
In contractul de vanzare cumparare a fost trecut termenul de 01.04.2016 ca si zi in care intram in drepturi, intrucat fostii propietari au solicitat o perioada pentru a reusi sa se mute.

Toate ok, numai pana cand s-a afisat intretinerea aferenta lunii februarie si martie, iar fostul propietar nu a mai dorit sa vina sa o achite(spunandu-mi la telefon, ca nu are de gand sa mai vina sa achite)
Mentionez ca desi fondul de rulment era achitat integral , acesta nu acoperea toata suma , ramnand o retanta de aproximativ 700 lei.

Administratorul blocului, desi i-am explicat situatia si a spus ca va incerca sa ia legatura cu fostii propietari , vad ca dupa 8-9 luni deja, nu a reusit sa rezolve nimic, si vrea sa imi impute mie aceasta suma.

Ce ar trebui sa fac , sa rezolv aceasta problema.??
Multumesc, si astept raspunsul dvs cat mai curand.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:37, 8 Ianuarie 2017
Buna seara
Notificati, IN SCRIS, pe fostii proprietari sa-si plateasca datoriile.
Daca nu reusiti cu vorba buna va trebui sa va adresati instantei.
Haideti sa deslusim un pic lucrurile intrucat mi se pare ca ceva nu este in ordine.

1. Sa ne spuneti daca fondul de rulment i-a fost inapoiat fostului proprietar sau a ramas la asociatie dupa ce acesta s-a mutat.
2. Ce suma era achitata la fondul de rulment?
3. Cat este cota lunii februarie?
4. Cat este cota lunii martie?

Trebuie sa stiti urmatoarele:
- dv. sunteti proprietar al apartamentului incepand cu data de 22.02.2016, deci este in obligatia dv. de a plati intretinerea incepand cu luna martie;
- faptul ca ati convenit cu fostul proprietar sa-l mai lasati sa locuiasca inca o luna, asta este o problema care va priveste strict pe dv. si trebuia sa va asigurati ca va plateste cota pe luna martie sau consumul de energie electrica, gazele (daca sunteti contorizat).
- adeverinta cu care s-a prezentat vechiul proprietar la notar trebuia sa includa luna ianuarie si, eventual, un avans pe luna februarie, pentru ca la data de 22 ale lunii deja se cam stiu cheltuielile ce revin fiecarui apartament. Dar avansul era numai o optiune de siguranta despre care ar fi trebuit sa stiti si dv. si sa o pretindeti. Nu pot sa cred ca o cota lunara de intretinere nu poate fi acoperita de fondul de rulment.... si nu numai atat, dar sa si ramana o suma de 700 lei neacoperita. Ce suma era la intretinere, Dumnezeule?

Deci, in concluzie, cota pe luna februarie trebuia platita de fostul, iar administratorul se poate descurca cu fondul de rulment, iar daca i l-a returnat vechiului proprietar, atunci n-are decat sa se descurce sa scoata banii de unde-o sti si sa achite luna februarie.
Luna martie o achitati dv. pentru ca sunteti proprietar al apartamentului incepand cu 22.02.2016.

Intelegerea cu 01.04.2016 nu va exonereaza de calitatea de proprietar. Este o intelegere intre dv. si vechiul proprietar de folosire a apartamentului, nu de transfer a proprietatii. Transferul de proprietate s-a facut in data de 22.02.2016. Sper sa intelegeti diferenta!
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2017
elga50, moderator
Catalin8902 a scris:
Fostii propietari au venit cu o adevetinta conform careia erau platite toate restantele pana la data de 01.02.2016.

La 01.02.2016 erau afisate listele de plata pentru luna decembrie 2015. Asa ca pe luna ianuarie 2016 si lunile ce au urmat asociatia nu avea de unde sa stie ce sume se vor repartiza.
In contractul de vanzare cumparare a fost trecut termenul de 01.04.2016 ca si zi in care intram in drepturi, intrucat fostii propietari au solicitat o perioada pentru a reusi sa se mute.

In momentul semnarii contractului trebuia sa opriti o suma de bani drept garantie pana la eliberarea apartamentului. Acum aveti restante dar la fel de bine la 01.04.2016 puteati prelua apartamentul fara geamurisi usi, fara calorifere, fara instalatiesanitara sau electrica... La fel poate a lasat restante facturile de la energia electrica, gaz, telefon fix, cablu...
Asadar garantia retinuta din pretul apartamentului era sfanta!
Ce ar trebui sa fac , sa rezolv aceasta problema.??

Notificati fostul proprietar in scris dandu-i un termen de 10 zile de la primirea notoficarii sa achite datoriile. Daca nu le achita actionati-l in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii intretinere fost proprieter olivia27 olivia27 am cumparat apartamentul prin prima casa in contractul de vanzare cumparare am dovada de la asociatia de proprietari ca a platit datoriile la zi si a fost ... (vezi toată discuția)
Apartament vandut cu datorii la intretinere cris_nedelcovici cris_nedelcovici Avem urmatoarea situatie: In luna februarie se cere adeverinta - nu erau restante la acea data. In 15 aprilie, in contractul de vanzare-cumparare se ... (vezi toată discuția)
Taxe restante ALICEL ALICEL Am cumparat un apartament prin programul Prima Casa.Inainte de incheierea contractului de v/c am avut nevoie de la vanzator de o adeverinta de la asociatie, ... (vezi toată discuția)