avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ciudatenie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ciudatenie

am si eu nevoie de un sfat..
am lucrat la o firma care acumuland datorii la stat , a trebuit sa-si inchida portile, ramanand fara licenta. bun... pe data de 08.08 avand o fata in traning aceasta mi-a produs o lipsa in gestiune de 1950 lei, reprezentand un bilet de pariere batut gresit. a doua zi am facut rost de bilet,ca dovada ca nu a bagat nimeni mana in banii firmei, ci e doar o inntamplare nefericita.
Sunt note explicative date de mine, fata vinovata si sefa de oras din care reiese ca eu nu am nici o vina. in ziua respectiva banuindu-se ca noi mintim cu biletul, cei de la Bucuresti au zis ca eu sunt vinovata ( bineinteles, ca doar cu mine aveau contract si de la mine puteau sa traga banii daca se dovedea ca s-a bagat mana).
Buun...seful zonal a facut tot ce a putut sa ma ajute cu problema, dar mi-a zis asa...ca trebuie sa semnez un act prin care ma oblig sa platesc toata suma in 3 luni, dar ca el nu pune actul la dosar, ca el incearca sa ma scape de belea. ca doar trebuie sa aiba actul in cazul in care nu reuseste, doar atunci il ataseaza... si ca oricum daca nu reuseste imi promite ca nu voi plati decat 950 lei, sa nu-l intreb cum si de ce, ca doar incearca sa ma ajute si sa am incredere in el(toata lumea era revoltata inclusiv el, pt ca nimanui nu i se parea corect sa platesc eu greseala alteia, iar fata vinovata sa nu plateasca nimic). pe 19.08 firma isi inchide portile pt neplata datoriilor la stat. noi am predat cheia pe 24.08 moment in care mi-a dat pe cineva de la bucuresti care mi-a dictat sa scriu in registrul de casa minusul in gestiune . pana la acea data m-a asigurat ca problema a picat, ca sunt scapata de belea, ca ei au lucruri mai grave de rezolvat...adica sa faca alta firma care sa acapareze agentiile si angajatii sa dea repede drumul la treaba.
De pe data de 24.08 pana pe 03.09 ne-au pus sa ne cerem in concediu fara plata, iar eu le-am zis ca eu nu pot sa stau fara salariu si ca s-ar putea sa plec din tara. ieri mi-a zis seful zonal ca e posibil sa trebuiasca sa dau suma aia inapoi. specific ca de pe 04.09 pana pe 09.09 iar le-a pus pe fete sa faca cerere de concediu fara plata, cerere completata inclusiv de doua fete care nu mai au contrat cu firma veche pt ca contractul era valabil pana pe 31.08...daca agentiile firmei vechi sunt deschise de firma noua si angajatii firmei vechi acum muncesc pt firma noua...ma refer cei de la personal, contabilitate, directorii, si toti cei de la Bucuresti, in ce stadiu poate fi firma veche?
Noi aveam 3 agentii in oras, iar acum e deschisa doar una, restul fetelor fiind in fara plata ca angajate ale firmei vechi. din nou revin...intre timp contractul a expirat pt doua dintre ele. cum vine asta...pe 30 le anunta ca de pe 31 nu mai au contract cu firma veche si ca poate le cauta cand se vor deschide si celelalte agentii, iar pe 04 le cheama sa mai faca o cerere de fara plata pana pe 09. nu e ciudat? mie mi se pare ca au nevoie de ele ca au pregatirea necesara, si le tine agatate cu o cerere fara valoare ca sa nu cumva sa isi gaseasca de munca in alta parte. iar cat despre mine...cum..pana acum era treaba rezolvata iar acum s-ar putea sa dau banii pt ca vreau sa plec si ii las fara un om de nadejde ... eu cui dau banii? nu cumva mi-i cere sefu asa...ca are si el nunta peste o luna? nu mai stiu ce sa cred si pe cine. X-(
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
BE, utilizator
Cel mai recent răspuns: Edbah , utilizator 15:29, 5 Septembrie 2009
In primul rand, e important de stiut ca tip de act ati semnat, obligandu-va sa inapoiati acei bani. E un angajament de plata? L-ati semnat in fata unui notar?

Pentru ca trebuie sa stiti ca retineri de salariu nu se pot face de angajator decat pe baza unei hotatari judecatoresti.
Chiar daca dvs ati semnat un angajament de plata puteti sa refuzati sa platiti iar angajatorul nu va avea alta solutie decat sa va actioneze in judecata. La proces ar avea putine sanse de castig, daca cele prezentate de dvs sunt reale.
E adevarat ca acel angajament e o proba in favoarea angajatorului dar puteti sa va demonstrati nevinovatia in producere prejudiciului.
Asadar - nu le dati niciun ban!
Edbah, utilizator
era un act standard ,facut la calculator, in care eu a trebuit doar sa completez numele meu si ca ma oblig sa platesc cutare suma. a fost completat pe portbagajul masinii lui fara sa avem martori. tot fara martori mi-a zis faza cu platitul doar 950 in loc de 1950 lei...si cica sa nu zic la absolut nimeni. eu am zis ca vrea sa ma ajute...dar acum imi cam bate la ochi. mi-a zis ca eu daca nu vreau sa mai continui cu ei, voi iesi in somaj. lichidarea mi-a fost data, dar nu am semnat nimic de intrerupere activitate cu firma veche, nici in concediu fara plata nu mai sunt de ieri. ma gandeasc ca daca banii mi i-au dat, ce mai imi poate opri? doar cartea de munca. oricum bani nu as avea de unde sa-i dau, si nici nu mi se pare normal sa-i dau, eu avand martori si inclusiv biletul batut gresit cu fabuloasa suma...deci destule dovezi ca nu e frauda.
BE, utilizator
Acest act, practic un angajament de plata, nu are valoare de titlu executoriu.
Doar consfinteste acordul dvs de a plati acesti bani, acordul care poate fi schimbat printr-o alta manifestare de voninta,reprezentand refuzul de a plati.
Angajatorul nu are cum sa va oblige sa platiti sau sa va retina acesti bani, daca dvs nu mai doriti sa-i dati. ( pe baza angajamentului de plata banii trebuiesc predati de salariat, de buna voie, direct la casierie).
Singura lor solutie este sa va actioneze in judecata,dar in cadrul procesului vor trebui sa demonstreze ca prejudiciul e cauzat de dvs, cu vinovatie.

Pe de alta parte, angajamentul de plata vi l-ati asumat fata de firma veche? Si aceasta a falimentat?
da. e vorba de astra bettings. au o datorie de vreo 71 miliarde lei vechi reprezentand taxe si impozite.
BE, utilizator
Practic angajamentul dvs de plata este asumat fata de o firma care nu mai exista.
In aceasta situatie, nimeni din cadrul respectivei firme (patron, administrator, director) nu va poate cere sa platiti banii.
Singurul care are dreptul sa va ceara acest lucru este lichidatorul care a indeplinit procedura de lichidare judiciara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala feli30 feli30 buna ziua,lucrez la un magazin de mezeluri bsi carne,iar feful meu zice ca la ultimul inventar a iesit un minus de 8570rol mentionez ca este gestiune comuna ... (vezi toată discuția)
Obligatii inventar Denisa24 Denisa24 Buna ziua,va rog sa ma ajutati pentru ca sunt un pic disperata deoarece nu mai inteleg nimic.In urma cu cateva luni,mai exact pe 27 octombrie 2009 m-am angajat ... (vezi toată discuția)
Angajament de plata - emitere bilet la ordin, valabilitate icv88 icv88 am un SRL care are datorii de 11.000 lei fata de alt SRL. eu ca si administrator in 02. 2012 am semnat si inregistrat la creditorul meu un act prin care ... (vezi toată discuția)