Bună ziua tuturor,
Mă adresez dvs. cu o problemă spinoasă referitor la modificarea domiciliului minorilor după divorț.
Datele problemei sunt următoarele: divorț cu minori (6 și 9 ani) pronunțat în mai 2016 prin acordul părților, la notar, cu custodie fizică comună. Partaj finalizat câteva luni mai târziu. La data pronunțării divorțului, solicitat și impus de fosta soție, domiciliul legal al copiilor a fost stabilit la mamă, pe o adresă fictivă, la fosta soacră, unde minorii și mama nu au locuit niciodată. În ciuda încercărilor mele, mama nu a fost de acord să lase domiciliul copiilor la adresa mea, apartamentul în care s-au născut și crescut copiii. Mama nu are încă un domiciliu stabil, a stat cu chirie în două apartamente până acum, urmează să achiziționeze un apartament în următoarele luni.
Din păcate însă, relația dintre copii și mamă s-a deteriorat foarte mult de la divorț încoace, pe fondul unei stări precare mentale a mamei, cu un istoric de depresie cronică, tratată intermitent cu perioade de medicație prescrisă de psihiatru. Înțelegerea privin minorii, ratificată de notar și acceptată de Autoritatea Tutelară prevede, pe lângă timpul egal petrecut cu minorii, o săptămână alternativ la fiecare părinte, dreptul la două vizite săptămânale, nu mai mult de trei ore fiecare, care să se desfășoare în condiții agreate de ambii părinți.
Până acum sunt singurul care și-a exercitat acest drept. Cu excepția unor delegații, l-am folosit de fiecare dată. De obicei vizita copiilor are loc fie la domiciliul meu, fie în parc, patinoar sau alte locuri de divertisment pentru copii. În ultima vreme însă, copiii încep să refuze tot mai vehement întoarcerea la mamă din programul de vizitare, iar săptămâna de locuit la mamă este și ea subiect de discuții atunci când trebuie să plece.
Ambii copii și-au exprimat în mod repetat dorința de a locui permanent la mine, atât față de mine, față de mamă cât și față de psihologul care le monitorizează. Mama are, în schimb, o atitudine extrem de tranșantă și de rece față de copii. ”Nu mă interesează ce vreți, faceți cum spun eu”. Copiii sunt din ce în ce mai traumatizați de această situație, lucru confirmat de psihologul care le supraveghează. Evident, această situație mă îngrijorează extrem de tare.
Am nevoie, deci, de sfatul dumneavoastră în privința opțiunilor pe care le am. Nu îmi doresc modificarea custodiei comune și nici decăderea mamei din drepturile părintești, dar aș dori să știu în ce fel aș putea solicita modificarea domiciliului copiilor la mine, cu drepturi de vizitare nelimitate pentru mamă. Ce căi de acțiune am la dispoziție pentru a putea realiza acest lucru?
Cel mai recent răspuns:
Adrian ALBU , Avocat
10:43, 8 Ianuarie 2017