avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CAS neplatit de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CAS neplatit de catre angajator

Buna ziua, am lucrat in perioada 11.07.1985 pana in 01.02.1999 la o intreprindere 100% in grupa I de munca, specificat in cartea de munca, specificatia este [conform punctului f2 anexa I O50/90 republicat 31 aug 1994]. Deoarece intreprinderea a fost inchisa, la vremea respectiva, am fost trimisi in somaj si am primit si ordonanta. Atunci nu stiam sa verific, dar mai este o stampila pe cartea de munca si anume: [In perioada 02.06.1998 pana in 22.02.1999 nu s-a platit CAS si fond de somaj]. Desfacerea contractului de munca a avut loc in 22.02.1999
Recent un fost coleg si-a depus dosarul pentru pensionare, dosar care a fost respins din cauza ca perioada 02.06.1998 pana 22.02.1999 cand nu s-a platit CAS, nu se ia in calcul ca si grupa si nici ca si stagiu de cotizare. Am sunat la arhiva la care se afla actele societatii si mi s-a spus ca pana acuma nimeni nu a sesizat aceasta problema. Din 1999 si pana in 2017 s-au pensionat foarte multi, dar nimeni nu a sesizat ca nu ni se recunosc 8 luni lucrate in grupa I de munca, nici ca si stagiu de cotizare, nici ca si grupa din cauza ca nu s-a platit CAS?
Fabrica respectiva a fost vanduta ulterior la fier vechi, nu prea cred ca nu s-au recuperat obligatiile la bugetul de stat. Noi cei care am muncit acolo, am fost in jur de 1300 de oameni, ce vina avem ca s-a pus aceea stampila cu perioada in care nu s-a platit CAS si somaj. La arhiva mi s-a spus ca dovada platii ulterioare a CAS si somaj sunt probleme contabile unde documentele se tin in arhiva 10 ani. Intrebarea mea este urmatoarea: Ce ar trebui sa fac acuma sa nu pierd la vechime si la grupa cele 8 luni muncite la vremea respectiva in conditii grele, deoarece este un drept al meu si ma apropii si eu de momentul in care trebuie sa-mi depun dosarul de pensionare. Este corect ca din cauza acele stampile puse cred ca de ITM sa nu ni se recunoasca cele 8 luni, chiar daca posibil ulterior s-au recuperat banii la bugetul de stat? Daca exista un articol de lege care sa ma ajute sa nu-mi pierd drepturile mele, eu care am fost un simplu angajat nu am nici o vina, va rog sa ma indrumati ce ar trebui sa fac acuma. Va multumesc pentru timpul acordat sper sa primesc un raspuns! :frantic:
Cel mai recent răspuns: Clara_Sapun , utilizator 14:43, 5 Ianuarie 2017
Potrivit art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.


Asadar, perioada in care o persoana desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca se datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale iar aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in acest sistem si in situatia in care angajatorul nu a achitat contributiile in baza art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010.
[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns!=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diminuare vechime in vederea pensionarii Giorgina Giorgina Buna ziua, Sotul meu a pregatit dosarul de pensionare. Se loveste insa de o problema pe care nu numai ca nu o intelegem, dar nici nu stim cum am putea sa o ... (vezi toată discuția)
Mi se va considera ucenicia vechime in munca ? Pilu Pilu Buna dimineata. As avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatorul lucru: In perioada 1966 - 1969 am urmat cursurile unei scoli profesionale, ... (vezi toată discuția)
Dovada vechimii în munca Silvi7 Silvi7 Buna ziua,daca am carnetul coplectat la zi,nu dovedeste ca beneficiez de toata vechimea inscrisa in el?Daca angajatorul nu a platit cotizatia la asigurari ... (vezi toată discuția)