va cer ajutorul intr-o problema foarte incalcita, la care gasesc raspunsuri diferite la notari dar si la avocati. Situatia sta asa: din nefericire, voi divorta de sotul meu dupa o casnicie de peste 30 de ani. Copilul nostru este major, deci din punctul acesta de vedere nu exista nicio problema.
Ca bun comun avem o proprietate la tara (din partea sotului) dobandita prin contract vanzare-cumparare si clauza de intretinere. Mentionez ca persoana in cauza este inca in viata, insa internata intr-un azil de batrani, cu probleme mentale. Care este solutia cea mai buna? Am fost sfatuita sa cer jumatate din proprietate, dar nu imi permit sa platesc si o parte din intretinerea batranei.
Am fost sfatuita si sa renunt, pentru ca de ani buni de zile nu am mai lucrat iar sotul poate dovedi ca s-a ocupat singur de plata intretinerii pentru mama sa. Care credeti ca e cea mai buna solutie?
Buna ziua,
Aveti 2 posibilitati:
- Sa solicitati impartirea in natura, jumatate, jumatate a bunului imobil:
- Sa solicitati o sulta pentru partea dumneavoastra renuntand la bun in materialitatea sa. faptul ca nu ati lucrat nu are importanta. Avand in vedere cele relatate eu as opta pentru a doua solutie.
Casa vi s-a dat in schimbul intretinerii. Vreti jumatate din casa dar nu ati prestat si nici nu puteti presta intretinere, cum vine asta ? Daca nu prestati, chiar daca obtineti acum la partaj o cota din c/val ap, batarana prin reprezentant, poate cere rezilierea contractului, adica ap sa ii reintre in patrimoniu.
Cautati sa va intelegeti amiabil cu sotul entru o suma de bani.
Puteti apela la un avocat caruia sa ii puteti da detalii despre intreaga situatie.
Dvs puteti cere prestatii compensatorii la divort, daca sotul e de vina pt divort.
Multumesc pentru raspunsuri. Nu m-am ridicat cu pretentii asupra proprietatii, doar am vrut sa ma informez asupra posibilitatilor pe care le am. Sotul a parasit domiciliul acum mai bine de 2 ani si traieste cu o alta femeie. Nu este vorba de razbunare sau rea vointa, dar va spun sincer ca dupa aceste fapte nu vreau sa ii fac cadou un bun comun la care poate am si eu dreptul. Voiam sa stiu doar daca are rost sa merg in justitie in condiiile in care poate dovedi ca a platit singur intretinerea mamei sale.
Deci nu aveti nicio problema deocamdata. Daca omul e plecat, e interesul lui sa ceara partajul ca dvs stati in casa, lasati-l sa faca el primul pas in ce priveste partajul.
Eu nici cu divortul nu m-as grabi daca nu l-a cerut el.
Din pacate nu locuiesc in casa respectiva, ci in chirie. Nici el nu locuieste in casa aceea, ci in alt oras. Vrea sa ceara divortul in luna urmatoare, la notar, dar imi spune ca nu am dreptul la proprietatea dobandita prin acel contract (e incheiat pe numele amandurora) pentru ca eu nu am lucrat.