avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... În timpul căsătoriei am achiziționat un apartament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

În timpul căsătoriei am achiziționat un apartament cu credit ipotecar. Ce se va întâmpla dacă doar soțul va plăti ratele după divorț?

Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: eu si sotul meu am achizitonat un apartament, acum 2 ani , prin credit impotecar, la care platim rate. Anul acesta divortam, dar nu facem partajul. Rata doreste sa o plateasca el, lunar. Intrebarea mea este: Daca , peste cativa ani, dupa ce va reusi sa plateasca integral creditul ( el emigreaza in Anglia, ca farmacist , si va avea un salariul f bun), va veni si va vrea sa faca partajul, daca va demonstra ca, din veniturile lui, (dupa divort), a platit datoria la banca ( de la momentul divortului), ii va reveni mai mult de 50% din casa? Daca da, in situatia in care eu nu voi putea sa-l despagubesc, va putea sa ma dea afara din casa cu tot cu copii, sau si mai rau , sa ceara sa ia el si copiii (dupa divort copii raman la mine, divortul fiind incheiat pe cale amiabila, la notar), motivand ca nu am bani sa-l despagubesc si nici sa stau cu copiii in chirie (in situatia in care el ramane in casa si eu trebuie sa plec cu copiii) ?
Va rog f mult sa imi raspundeti! Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 21:53, 7 Noiembrie 2018
Raspunsul e : da.
Copiii nu sunt nici acum in custodia dvs. Au stabilit numai domiciliul.
Dar de ce nu încheiati partajul acum?
Alambicata intrebarea dvs ,bineinteles ca sotul poate solicita mai mult de 50%daca contributia lui la dobandirea bunului a fost mai mare decat contributia dvs financiara.Daca nu aveti posibilitate sa intretineti copii,sa inchiriati o locuinta sa locuiti in conditii decente la o ruda parinti etc exista si posibilitatea ca instanta sa stabileasca ca este in interesul copiilor sa locuiasca cu tatal lor .E greu de crezut totusi depinde de multe aspecte varsta copiilor,faptul ca dvs ii ingrijiti iar tatal este plecat din tara etc.
Nu vrea sotul. Apartamentul este proprietatea bancii (pana la rambursarea integrala a creditului) si nu putem face partajul decat pe ceea ce am platit pana acum.
Eu sunt angajata, am un venit lunar de aprox 1800 lei, la care se adauga pensia alimentara stabilita de comun acord, de 1950 lei. In cazul acesta , se poate pune problema ca nu pot intretine decent copiii, astfel incat (intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat), sa-mi fie luati, desi in toata perioada lipsei tatalui, eu m-am ocupat exclusiv de ei?
Daca o sa puteti plati chirie si ingriji de copii si pe viior, sigur ca vor ramane la dvs, daca si vor dori.
In privinta casei, cred ca realizati ca daca o plateste el, o va si avea.. puteti plati dvs ratele daca va permiteti si puteti cere dvs partajul - atribuirea casei si preluarea creditului.
Cred ca ar trebui sa puneti bani deoparte si cand va cere el partajul peste niste ani si va trebui sa va dea o suma pt contributia dvs, sa va luati ceva mai mic sau in alta zona, ceva mai ieftin.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2018
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Divort/minori/partaj monnica16 monnica16 Buna ziua Vreau sa divortez asta insemnand sa imi gasesc un apartament de inchiriat unde sa locuiesc cu copiii. Care sunt pasii de urmat in stabilirea ... (vezi toată discuția)
Extras de cont rate imobil partaj bună ziua, soțul meu este ... pinko pinko Extras de cont rare imobil partaj Bună ziua, Soțul meu este in proces de partaj cu fosta sotie in vederea atribuirii imobilului, bun comun, imobil ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament si credit anamaria13 anamaria13 Am divortat de un an, avem un apartament cumparat cu credit facut pe numele meu, fosta sotie coplatitor. Dupa divort, am continuat sa platesc ratele singur, ... (vezi toată discuția)