avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu o lamurire. ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu o lamurire. Sunt in ...

Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu o lamurire. Sunt in discutii aprinse cu sotul privind divortul. El insista sa plec eu din apartamentul, proprietate comuna, la care eu inca mai am putin de platit din credit. Avem doua fete, de 15 ani, respectiv 12 ani. Eu intentionez sa plec totusi in chirie, intr-un apartament mult mai mic, cu fetele. In acest caz, eu imi pot cere dreptul la jumatate din valoarea apartamentului? Ma gandesc ca el va trebui sa plateasca pensia alimentara din moment ce fetele vor veni cu mine, dar daca fetele vor sta in mod egal la mine si la el, cum procedam? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:00, 30 Decembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
de ce nu pleaca el, ca pleaca doar o persoana, nu 3?
eu nu as pleca ca sa platesc chirie, de ce ati face asta ?
daca face scandal, chemati politia si se potoleste sau pleaca cu ordin de restrictie.
in privinta pensiei, va trebui sa le dea 1/3 din venit.
Sunteti mama cu copii si trebuie sa fiti ocrotiti. Poate pleca dumnealui sa stea unde vrea si cu cine vrea si sa plateasca 1,3 din venituri. Dar locuinta fiind bun dobandit in timpul casatoriei, va trebui sa-i dati sulta la partaj ca sa ramaneti in ea.
Buna ziua. Va mulțumesc pentru răspunsuri. Problema este ca deși recunoaște ca relatia noastra este toxica, ca nu ne mai înțelegem si sunt certuri zilnice, insista sa plec eu, deoarece eu cer divorțul. Cu toate cele de mai sus, imi spune ca nu am motive sa cer divorțul. Eu speram sa reusim sa mergem la notar pentru divort dar nu cred ca sunt sanse. De asta as dori sa stiu daca pot primi sulta pentru apartament, iar daca fetele vin cu mine, daca va plati și pensie alimentara. Momentan pot pleca doar in chirie într-un apartament micuț. Mulțumesc
Divortul e divort - si, parte a procesului de divort, solicitati tutela comuna (sau, daca aveti temai, exclusiva) si domiciliul copiilor la dumneavoastra, si de asemenea solicitati pensie alimentara. Care pensie alimentara va fi stabilita de judecator, la o valoare de MAXIM 1/3 din veniturile viitorului fost sot.

Separat trebuie sa deschideti partajul. Avand un bun comun (apartamentul) veti avea de ales intre:
- vindeti de comun acord apartamentul si impartiti banii
- sotul ramane cu apartamentul, si va plateste sulta
- dumneavoastra ramaneti cu apartamentul, si ii platiti sulta
Implicit se prezuma cote egale din apartament la partaj - daca una dintre parti aduce dovezi ca a avut o contributie mai mare, poate solicita cota marita. Care sunt acele dovezi? aici depinde de speta dumneavoastra, discutati cu avocatul care va cunoaste dosarul.
Atentie, cand se va calcula sulta, din valoarea apartamentului se va scade valoarea ramasa a creditului. De vazut ce se intampla cu creditul in cazul in care sotul ramane cu apartamentul - din formularea dumneavoastra se intelege ca creditul e pe numele dumneavoastra.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O sa stati mult si nu stiu cat de bine si cu ce costuri in chirie pana va veti vedea sulta la partaj.
Eu as ramane acolo pana
după partaj , e si casa dvs. Plus ca aveti sanse mai mari la atribuire.
Strangeti banii pe care i-ati da la chirie ca sa aveti de sulta.
Repet, daca face scandal, chemati politia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

În timpul căsătoriei am achiziționat un apartament cu credit ipotecar. ce se va întâmpla dacă doar soțul va plăti ratele după divorț? ydaa ydaa Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: eu si sotul meu am achizitonat un apartament, acum 2 ani , prin credit impotecar, la care platim rate. Anul ... (vezi toată discuția)
Despre partaj partaj partaj Am divortat in nov 2010, fara a face partajul. Fostul sot a plecat din casa in urma unei ordonate presidentiale de evacuare datorita agresivitatii fata de ... (vezi toată discuția)
Divort DanielaSaigiu DanielaSaigiu Buna ziua,sunt casatorita de 4 ani si am o fetita de 1 an si 2 luni... intrebarea mea este,in caz de divort,fata ramane cu mine,sau mi-o poate lua tatal ei? ... (vezi toată discuția)