avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... În timpul căsătoriei am achiziționat un apartament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

În timpul căsătoriei am achiziționat un apartament cu credit ipotecar. Ce se va întâmpla dacă doar soțul va plăti ratele după divorț?

Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: eu si sotul meu am achizitonat un apartament, acum 2 ani , prin credit impotecar, la care platim rate. Anul acesta divortam, dar nu facem partajul. Rata doreste sa o plateasca el, lunar. Intrebarea mea este: Daca , peste cativa ani, dupa ce va reusi sa plateasca integral creditul ( el emigreaza in Anglia, ca farmacist , si va avea un salariul f bun), va veni si va vrea sa faca partajul, daca va demonstra ca, din veniturile lui, (dupa divort), a platit datoria la banca ( de la momentul divortului), ii va reveni mai mult de 50% din casa? Daca da, in situatia in care eu nu voi putea sa-l despagubesc, va putea sa ma dea afara din casa cu tot cu copii, sau si mai rau , sa ceara sa ia el si copiii (dupa divort copii raman la mine, divortul fiind incheiat pe cale amiabila, la notar), motivand ca nu am bani sa-l despagubesc si nici sa stau cu copiii in chirie (in situatia in care el ramane in casa si eu trebuie sa plec cu copiii) ?
Va rog f mult sa imi raspundeti! Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 21:53, 7 Noiembrie 2018
Multumesc foarte mult! Pe cale amiabila, la notar, nu doreste acum partajul, iar sa initiez un partaj judiciar, momentan, vreau sa-l ocolesc pentru ca vreau sa evit scandalul, amenintarile, etc. Ca sa preiau ratele, fara scandal (judecata) , nu pot , pentru ca el nu vrea sa faca partajul acum. Singura varianta este sa strang bani...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca venitul este mare in Anglia, puteti cere majorarea pensiei alimentare conform cu venitul de acolo. Cu aproape 4000 lei/luna aveti un trai decent. Ma indoiesc ca ar putea sa primeasca custodia, dar poate sa va faca viata grea. Mai bine incercati sa nu ajungeti la cutite, in special pentru copii. Cine plateste ala are, deci el plateste apartamentul, al lui este. Dumneavoastra veti avea dreptul la 1/2 din rata din perioada cat ati contribuit impreuna la plata ratei - cei 2 ani. Deci aia e suma cu care ar trebui sa va despagubeasca la partaj + 1/2 din orice alte imbunatatiri ulterioare care s-au facut in cei 2 ani, dar sa aveti acte sau sa recunoasca el. Daca investiti in apartament sa pastrati actele, dar atentie ca si el poate sa va pretinda chirie - e cu cantec totul - de aia spun ca "vorba dulce mult aduce".
Va multumesc! Deja considera ca imi da mai mult decat suficient pentru intretinerea copiilor. Daca cu salariul meu acopeream integral cheltuielile cu cresterea copiilor si utilitatile, nu-i mai ceream nimic. Iar, in privinta casei, i-am cerut sa-mi dea dreptul sa particip si eu la plata ratelor (pe jumatate) ca sa pot fi proprietar cu drepturi egale cu el, pentru a evita situatia in care, in viitor sa fiu nevoita sa ajung in chirie cu copiii.Dar nu vrea. Daca, in mod intentionat, nu imi da dreptul sa particip la plata creditului, in egala masura cu el, doar pentru ca la final , el sa fie proprietar pe aprox 90% din apartament, nu comite o infractiune?
aici se umbla cu dedesupturi, se face socoteala ca el va pleca si odata plecat creditul ramane neplatit, cred ca si divortul e fictiv, e facut la smechereala , el pleaca s ca sa nu fie obligata sotia sa plateasca divorteaza si isi asuma raspunderea ca va plati
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2018
virgil1950, utilizator
Nu va poate opri nimeni sa va platiti creditul pentru apartament. Mergeti la banca, cereti contul in care sa virati banii si lunar depuneti banii in contul respectiv - 1/2 din valoarea ratei. Pastrati toate ordinele de plata. O sa fie chiar ciudat ca platiti in plus (per total), dar nu e problema dumneavoastra daca sotul depune bani in plus.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2018
GermanAlex, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort/minori/partaj monnica16 monnica16 Buna ziua Vreau sa divortez asta insemnand sa imi gasesc un apartament de inchiriat unde sa locuiesc cu copiii. Care sunt pasii de urmat in stabilirea ... (vezi toată discuția)
Extras de cont rate imobil partaj bună ziua, soțul meu este ... pinko pinko Extras de cont rare imobil partaj Bună ziua, Soțul meu este in proces de partaj cu fosta sotie in vederea atribuirii imobilului, bun comun, imobil ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament si credit anamaria13 anamaria13 Am divortat de un an, avem un apartament cumparat cu credit facut pe numele meu, fosta sotie coplatitor. Dupa divort, am continuat sa platesc ratele singur, ... (vezi toată discuția)