avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota parte curatenie scara mansarda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota parte curatenie scara mansarda

Buna ziua si la multi ani, 2017!
Locuiesc intr-un bloc cu 3 etaje plus mansarda, la ultimul etaj iar apartamentul meu e distribuit astfel: 33% din suprafata utila la etajul 3 si restul suprafetei la mansarda. Intrebarea mea este urmatoarea: este corect sa platesc curatenia scarii raportat la cota parte pe care o am avand in vedere faptul ca nu exista scara la mansarda? In viziunea mea subiectiva asupra lucrurilor, nu mi se pare corect sa platesc cota parte pentru ambele etaje avand in vedere ca nu am scara comuna la mansarda. Exista vreo prevedere legala in acest sens?
Astept cu nerabdare si parereile obiective ale dumneavoastra.
Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:22, 6 Ianuarie 2017
In legislatia actuala, salariile, inclusiv cele ale ingrijitorului de bloc se calculeaza si se repartizeaza proprietarilor proportional cu suprafata utila a apartamentului. Ca la dvs. este o situatie atipica, se poate discuta... Faza este ca diferenta de costuri dintre o situatie normala si cea descrisa de dvs. este foarte mica. Ce sa mai zica proprietarii de la parter care din doi-trei pasi ajung in casa, fata de proprietarii care locuiesc mai sus... Haideti sa fim seriosi, insa puteti discuta la as. prop. Opinia mea este ca nu o sa aveti succes.

Am sa va dau un exemplu: locuiesc la un bloc P+10, deci cu lift, unde cheltuielile sunt de doua feluri - cheltuieli cu mentenanta, se repartizeaza proportional cu suprafata utila si cheltuieli cu energia electrica - se repartizeaza prop. cu nr. de persoane.
La etajele superioare, cu totul intamplator, locuiesc proprietari cu multi copii. Ei, acesti copii toata ziua-buna ziua folosec, zic eu in mod excesiv liftul, urca-coboara cu bicicletele, cu mingea, cu catelul, cu purcelul...
Ce ar trebui sa facem noi, sa-i punem la plata majorata? Ca una este sa folosesti liftul de 2-3 ori pe zi pana la etajul 3-4 si alta este sa-l folosesi de 30-40 de ori pana la etajul 10!
Se mai complica cineva sa defalce cheltuielile cu energia electrica separat? Da de unde...
Este corect sa platiti la cota-parte deoarece aceasta inseamna un procent X din scara comuna, indiferent pana la ce etaj merge aceasta.

Cu alte cuvinte din scara pe care o aveti dv. detineti o cota-parte proportionala cu suprafata apartamentului dv.
De exemplu, daca totalul suprafetelor utile ale apartamentelor de pe scara (inclusiv al dv. cu tot cu mansarda) insumeaza 300 mp, iar apartamentul dv. insumeaza 100 mp, adica 33.33% din total, atunci si curatenia pe scara o veti plati in aceeasi proportie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spatiu comercial la parterul blocului sarah sarah am un spatiu comercial la parterul unui bloc cu 10 etaje cu intrare separata ,iar asociatia ma obliga sa platesc toate cotele de intretinere inclusiv interfon ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor la asociatia de proprietari martady martady Buna ziua, vin cu o mare rugaminte de a ma ajuta intr-o situatie: locuiesc la etajul 7 intr-un bloc cu 9 etaje, acum se face reparatii si revizia la lift ... (vezi toată discuția)