Am un dosar de granatuire in care s-a dispus o contraexpertiza in urma cu 5 luni. Comisia de experti a facut cercetarea la fata locului, insa dupa atatea luni doi dintre cei 3 experti, au depus o adresa prin care sesizau ca nu au primit masuratorile de la cel de al treilea expert, masuratorile fiind salvate pe dispozitivul sau la cercetarea de la fata locului.
Pot sa cer instantei trimiterea celor trei experti la o noua cercetare la fata locului? ca sa-si faca masuratorile si ceilalti doi experti sau nu este procedural posibil acest lucru? oricum situatia mi se pare de nivelul gradinitei, dar nu pot sa pierd inca 4-5 luni cu alti experti care sa intocmeasca un raport de contraexpertiza.
Inteleg ca la fata locului au fost toti cei 3 experti nominalizati de instanta de judecata pentru contraexpertiza si in prezenta tuturor doar unul dintre ei a facut masuratorile folosind echipamentul tehnic din dotare. Nu avea rost ca fiecare dintre cei 3 sa faca masuratori separat cu 3 aparate diferite si sa interpreteze fiecare datele obtinute cu aparatul sau. Probabil, intelegerea intre ei a fost sa se faca masuratorile cu aparatului unuia (in mod normal, de ultima/ penultima generatie). Asa este normal, sa dispuna toti cei 3 de aceleasi date, obtinute cu acelasi aparat pentru a se putea pronunta in cadrul unui raport de expertiza comun.
Al 3-lea expert va motiva, probabil, in fata instantei intarzierea in punerea datelor obtinute la dispozitia celorlalati 2 experti.
In mod normal, instanta trebuie sa dispuna prin incheiere de sedinta punerea la dispozitia tututror expertilor, a acelorasi date, obtinute cu un acelasi aparat.
ok, ei sunt citati la urmatorul termen, dar daca cel de-al treilea expert refuza sa le dea colegilor sai sau spune ca nu mai are masuratorile(ma pot astepta la orice de la el), pot sa solicit o noua cercetare la fata locului sau procedural nu este legala o astfel de solicitare?
Multumesc foarte mult pentru raspuns
Am suspiciunea ca la cercetarea de la fata locului de acum cateva luni acest expert nu a efectuat corect masuratorile, de se fereste sa le dea colegilor sai, deoarece s-a grabit in luarea punctelor(parca pierdea trenul), dar daca colegii sai nu au comentat nimic, va dati seama ca nu am putut sa spun nimic, intrucat odata se urca in masina si spunea instantei ca nu le-am permis expertilor sa preleveze masuratorile topometrice in conditii normale.
De aceea, consider ca ar fi bine sa vina toti inca o data si ceilalti experti sa faca masuratori si sa le faca bine, ca sa nu fiu prejudiciata si vreau sa stiu daca exista vreun articol de lege sau in precedura efectuarii expertizelor? care sa interzica efectuarea unei noi cercetari la fata locului (nu cred, dar mai bine sa fiu sigura). Va multumesc pentru raspunsurile anterioare
Cand se va depune raportul de expertiza puteti face obiectiuni la raport in conditiile in care suspiciunile dvs. pot fi sustinute cu probe certe (?!). Daca observatiile dvs. sunt acceptate de catre instanta de judecata, expertii sunt obligati sa dea raspuns documentat, la acestea.