avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj intre soti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj intre soti

Sunt posesorul unei mosteniri, din partea tatalui meu (decedat), am toate actele in regula , pe numele meu. Intre timp ma-m casatorit si as dorii s-a stiu daca sotia mea are vreun drept daca ne despartim ? Multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 10:55, 8 Ianuarie 2017
Nu are niciun drept. Poate un drept de creanta ( dreptul de a va cere nisate bani ) daca veti investi impreuna in acele bunuri- daca e vb de un imobil si il renovati de ex.
Bunurile dobândite în timpul căsătoriei de oricare dintre soţi sunt bunuri comune deţinute în devălmăşie, adică fiecare soţ are un drept de proprietate asupra întregii mase de bunuri, fără ca vreunul să deţină o cotă-parte determinată.
Astfel, chiar dacă un soţ achiziţionează singur un bun, exclusiv din veniturile sale (şi veniturile sunt bunuri comune), chiar dacă documentele de achiziţionare sunt doar pe numele său (facturi, contracte), acel bun este şi rămâne, până la proba contrară, tot bun comun în proprietatea ambilor soţi.
La această regulă există şi excepţii, respectiv bunurile proprii ale unuia dintre soţi. Sunt proprii acele bunuri care, deşi sunt dobândite în timpul căsătoriei, sunt în proprietatea exclusivă a unuia dintre soţi, de exemplu: bunuri dobândite prin moştenire sau donaţie, bunuri destinate exercitării profesiei, drepturi de proprietate intelectuală, premii, recompense, indemnizaţii de asigurări.
Fiind un bun obținut în urma unei moșteniri acel bun este un BUN PROPRIU, chiar dacă acel bun a fost dobândit în timpul căsătoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajare bunuri lenty lenty Buna ziua, Eu și soțul căsătoriți de 5 ani nu avem copii. El are unul dintr-o alta relație. Cine are dreptul deplin la bunuri? (vezi toată discuția)
Casatorie in comuniune de bunuri Lidia2012 Lidia2012 Buna ziua. In lumina noului Cod civil, bunurile dobandite inaintea casatoriei, de fiecare sot in parte (imobile), vor deveni bunuri comune daca la incheierea ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren ca bun propriu in timpul casatoriei kennya kennya buna seara doresc sa cumpar un teren din veniturile mele dar as dori ca sotul meu sa nu fie trecut in acte.sunt casatorita legal.ce trebuie facut ca el sa nu ... (vezi toată discuția)