avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Am depus demisia fara preaviz la compania unde lucrez din noiembrie. Nu mi s -a dus la cunostinta cand m-am angajat ca contractul va fii pe perioada determinata, dar cand deja era tarziu, am semnat ca sa nu raman fara loc de munca. In oferta aveam 3 luni de perioada de proba, iar in contract numai 5 zile, asa ca din pacate ar trebui sa stau in preaviz. Am gasit alt job si am depus demisia. As dori sa stiu ce consecinte pot sa am, daca plec fara acordul lor? Mentionez ca nu am primit fisa postului, asta poate sa fie o oarecare aparare daca ma dau in judecata? Daca am depus demisia cu data de 09.01 (ultima zi lucratoare 06), pot sa ma angajez la noul loc de munca din 11.01?
Motivul plecarii este nu numai contractul determinat, ci si faptul ca nu ma simt potrivita pentru acest job, este sub nivelul asteptarilor mele.
Multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:48, 8 Ianuarie 2017
1. Demisia fara preaviz se poate depune numai in situatia in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Fiind un c.i.m. pe durata determinata, durata maxima a perioadei de proba este prevazuta la art.85 C.mun. Astfel:

Art. 85
Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.

2. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, puteti incheia un nou c.i.m. cu timp partial/norma intreaga, durata determinata/nedeterminata cu un alt angajator chiar daca vechiulc.i.m. nu a incetat.

3. Demisa fara preaviz inseamna ca raportul de munca va inceta la data mentionata in cererea de demisie.
Art 81 Codul muncii prevede
4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Așadar, puteți cere angajatorului renunțarea totală sau parțială la preaviz. În cazul în care acesta nu este de acord iar dvs nu respectați termenul de preaviz, angajatorul poate declanșa răspunderea disciplinară pentru absențe nemotivate.
De menționat și faptul că în cazul contractului încheiat pe perioadă determinată, acesta încetează de drept la termenul pentru care a fost încheiat, nefiind necesar vreun termenul de preaviz.
Daca si-a depus demisia fara preaviz pentru ce sa mai ceara angajatorului renuntarea la preaviz?
@ freelis
Ce înțelegeți prin ,,depunerea demisiei fără preaviz"?
Răspunsul l-am scris în timp ce dvs i-ați scris deja. Aceasta este opinia mea și dacă știam că îi răspundeți dvs chiar nu mai scriam nimic.
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu cred ca este cazul sa faceti anumite afirmati la persoana mea.

Era doar o simpla intrebare ... userul a spus ca si-a depus cererea de demisie fara preaviz ... adica , presupun, a invocat art.81 alin.8 C.mun.

Dvs ati afirmat sa ceara angajatorului renunțarea totală sau parțială la preaviz... In speta, la o demise fara preaviz nu vad la ce sa se mai renunte.

Alte discuții în legătură

Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Demisie popaangelica popaangelica daca se da demisia trebuie neaparat facut preavizul?daca da cate zile?program 8 ore ? (vezi toată discuția)
Cim perioada determinata 1916alexandru 1916alexandru Va rog sa imi spuneti daca la un cim pe perioada determinata a fost stipulata si conditia de preaviz angajatul trebuie sa tina cont so de acest lucru in cazul ... (vezi toată discuția)