avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

Buna ziua . Eu am de achitat o pensie de intretinere si in hotararea pronuntata de judecatorie trebuie sa platesc aceasta suma pana cand fiul meu termina studiile , dar sa nu depaseasca varsta de 25 de ani . Mentionez ca este nascut in 15.03.1994 , iar acum el are 23 de ani , fiind in ultimul an de facultate , in 2017 terminand facultatea .
Intrebarea mea este
1. Daca el doreste sa faca masterul , eu mai am obligatia sa-i platesc pensia de intretinere ?
2. Masterul este obligatoriu si trebuie sa plateasca pensie de intretinere , sau masterul nu face obligatia de ai achita aceasta pensie de intretinere ?
3. In baza carei legi pot sa-i suspend pensia daca masterul nu face parte din achitarea pensiei ?
Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 12:37, 9 Ianuarie 2017
Dar, și tata are dreptul să se apere de pretențiile fiului, în cazul că va studia la fără frecvență, deoarece există șanse să i se respingă cererea, cu o motivare ca aceasta din anul 2010:


Legea face referire numai pentru cursurile frecventate la zi.


Sunt doua chestiuni diferite. Una e ca baiatul sa nu poata proba starea de nevoie si instanta sa aprecieze ca nu i se cuvine intretinere pt ca urmand cursuri cu frecventa redusa, poate munci si altceva sa sustineti ca legea face referire la cursurile de zi. Daca afirmati un lucru, ar trebui sa puteti si sa il sustineti daca e cazul. Va intreb unde face referire legea ca i se cuvine doar daca face cursuri de zi ?
Buna ziua. Daca el termina si masterul care este de doar 1 an si cand termina are varsta de 24 de ani si nu mai face nici un fel de scoala si nu se angajeaza , eu mai trebuie sa-i platesc pensie pana face el 26 de ani ?
1.La facultatea de drept masterul cati ani se face ?
2. Daca masterul il face la zi platesc pensie , dar daca il face la FF sau alta forma de invatamant, eu mai trebuie sa-i platesc pensie ,fiindca atunci el poate lucra ( caci daca nu vrea nu este treaba mea ), eu mai platesc pensia ?
3. Adica cum este in nevoie? daca el nu mai studiaza nicaieri si nu doreste sa se angajeze dupa ce termina facultatea si masterul , in ce lege scrie ca eu trebuie sa-l intretin , iar el sa stea pe strazi si parcuri sa se plimbe si sa fumeze , caci lui nu-i place munca?
Daca va termina , nu se angajeaza si nic nu mai face inca un master :) , nu o sa ii mai platiti pensie.
In general sunt de 2 ani ca durata.
2) ramane la aprecierea instantei.
3) Deocamdata studiaza, inteleg ca nu va convine nici asta, dar ghinion, unora le place sa invete, macar ca sa isi oftice parintii care trebuie sa le plateasca pensie.
Cand nu va mai invata o sa ii puteti sista pensia oricum.
Nu vi se pare ca va grabiti ? Deocamdata nu a terminat nici facultatea, o sa vedeti apoi daca face master, daca nu, daca s-o angaja..
Dvs va agitati cu pensia de cand era la liceu..
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2017
gi-jane2, moderator
gi-jane2 a scris:

Legea face referire numai pentru cursurile frecventate la zi.


Sunt doua chestiuni diferite. Una e ca baiatul sa nu poata proba starea de nevoie si instanta sa aprecieze ca nu i se cuvine intretinere pt ca urmand cursuri cu frecventa redusa, poate munci si altceva sa sustineti ca legea face referire la cursurile de zi. Daca afirmati un lucru, ar trebui sa puteti si sa il sustineti daca e cazul. Va intreb unde face referire legea ca i se cuvine doar daca face cursuri de zi ?

Aveți dreptate că m-am exprimat greșit, deoarece jurisprudența nu este lege, cu excepția deciziilor ICCJ.
Când am formulat expresia "legea", la exemplul de jurisprudență pe care l-am citat am vrut să fac referirea.
`
Dar opinia mea rămâne valabilă, având în vedere că după 18 ani ești major și trebuie să te întreții singur, cu excepția continuării studiilor la zi, fiindcă este singurul motiv pentru care nu poți lucra când ești sănătos.
După 18 ani te poți afla în stare de nevoie din culpă personală, sau din cauze sociale.
Dacă vrei să studiezi la seral, frecvență redusă, sau fără frecvență, nimeni și nimic nu te poate opri să și lucrezi să te întreții ca orice major apt de muncă.
`
Două motive sunt întemeiate să justifice starea de nevoie fără culpă proprie:
1. continuare studii la zi.
2. probleme de sănătate.
`
E adevărat însă, că rămâne la aprecierea instanței de judecată să aprecieze motivele stării de nevoie ale majorului, dacă sunt din culpă personală(lene), sau motivat de probleme de sănătate, sau apt de muncă dar în continuarea studiilor.
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2017
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand inceteza plata pensiei alimentare? exista obligativitatea platii pensiei si pe perioada masterului? Marian marius Marian marius Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii: fiul meu a este licentiat din ac. vara, si m-a informat ca vrea sa se inscrie la masterat tot in cadrul ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara dupa 18 ani se plateste catre mama sau copil? geologicon geologicon Conform unei hotarari judecatoresti pensia alimentara se plateste intr-un cont. Pana la 18 ani contul este aferent mamei copilului. Dupa 18 ani se poate plati ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere PATRASCU_IUL PATRASCU_IUL Buna ziua, Am nevoie de ajutor. Am o fiica de 23 de ani dintr-o casatorie anterioara. Am platit pensie de intretinere ,in urma unei hotarari judecatoresti ... (vezi toată discuția)