avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere copil major care continua ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere copil major care continua studiile

Daca parintele divortat (custodie comuna) obligat la pensie de intretinere , dupa data la care copilul a devenit major, continua sa plateasca pensia dar in contul copilului major acum, si care isi continua studiile si nu a implinit 26 de ani, trebuie chemat in judecata de catre copil ? Este de ajuns faptul ca isi indeplineste obligatia sau este necesara si o hotarare a instantei? Umila mea parere este ca nu ar trebui investita instanta cu o astfel de cerere, ar fi lipsita de obiect.Deasemeni, umila mea parere ar fi ca orice pretentie, daca se poate realiza pe cale amiabila, prin comunicare, nu ar fi cazul sa ajunga in instanta.
sigur, asa este. Doar daca exista neintelegeri intre parinte si copil, se ajunge in instanta, iar calitate procesuala are copilul ca si creditor.
Nu este necesar concursul instanței de judecată in situatia in care părintele nerezident se raliază obligatiile de plata a pensiei de întreținere a minorului aflat in continuarea studiilor si care nu a împlinit vârsta de 26 de ani.
In situatia in care obligația nu este executata de bună voie, trebuie obtinut un alt titlu executoriu impotriva debitorul obligației de întreținere.
In ipoteza in care obligatia legala de intretinere este executata voluntar, nu este necesara investirea instantei de judecata.

In cazul in care survin neintelegi, poate fi investita instanta de judecata, in vederea stabilirii pensiei de intretinere.( pensia de intretinere poate atinge plafonul maximal de 25 % din venitul net realizat, nu mai putin de salariul minim pe economia nationala , cand nu sunt realizata venituri salariale ).

Debitorul poate fi obligat la plata cheltuielilor de invatatura , pregatire si formare profesionala.

Obligatia legala de intretinere subzista cata vreme este intrunita starea de nevoie, stare de nevoie generata de lipsa veniturilor realizate de catre student.

Majorul poate fi intretinut pana la implinirea varstei de 26 ani.

Numai acesta are calitate procesuala activa .( altminteri, actiunea este respinsa din cauza lipsei calitatii procesuala active ).

Hotararea este executorie de drept, poprirea fiind infiitata la cerere, prin executor judecatoresc.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intretinere student Rolli Rolli Buna ziua. Va rog sa-mi dati un sfat intr-o problema delicata: eu si sotul meu avem un copil - student la zi, in varsta de 21 ani. Pentru ca nu participa, ... (vezi toată discuția)
Incetarea pensiei alimentare Daniel1971 Daniel1971 Buna ziua. Am o intrebare daca ma puteti ajuta. Sunt divortat din 2003 si instanta a dispus plata unei pensii de intretinere in procent de 25% din salariu ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara dupa 18 ani se plateste catre mama sau copil? geologicon geologicon Conform unei hotarari judecatoresti pensia alimentara se plateste intr-un cont. Pana la 18 ani contul este aferent mamei copilului. Dupa 18 ani se poate plati ... (vezi toată discuția)