avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incetarea pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incetarea pensiei alimentare

Buna ziua. Am o intrebare daca ma puteti ajuta. Sunt divortat din 2003 si instanta a dispus plata unei pensii de intretinere in procent de 25% din salariu pana la implinirea varstei de 18 ani de catre minora. Intrebarea mea este , pensia inceteaza de la sine la 18 ani si daca da pentru a primi o noua pensie , in cazul urmarii unor studii superioare , e necesar sa se deschida un nou proces. Mentionez faptul ca decizia instantei inceteaza in luna noiembrie dar copilul nu a terminat clasa a XII a.
Inceteaza de la sine. Daca nu intelegeti sa contribuit de bunavoie la intretinerea copilului cat isi va continua studiile, va trebui sa va actioneze in judecata.
Multumesc frumos! Va rog sa-mi precizati articolul care reglementeaza aceasta problema din Codul civil. Cineva de pe forum precizase varsta de 26 de ani si vreau sa ma informez exact.
Datorati pensie pana la finalizarea studiilor , nu mai mult de 26 de ani.
Ati intrebat de hotarare, in hot ce o aveti , instanta a hotarat sa platiti pana la majorat.
Pt a va obliga in continuare, copilul va trebui sa apeleze la instanta. Pensie se poate plati si de bunavoie nu numai obligat de instanta.

Art 499 (3)
(3) Parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2013
gi-jane2, moderator
Am inteles asta si va multumesc pentru raspuns. O sa ma inteleg cu fosta sotie pentru a-i plati in continuare, de comun acord, fara a mai merge in instanta.
Totusi din punctul meu de vedere varsta de 26 de ani este destul de inaintata. Nu spun asta pentru a nu-mi face datoria de parinte dar la varsta de 21 de ani eram pe cont propri si-mi castigam painea. Oricum , multumesc pentru sfaturi.
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2013
gi-jane2, moderator
Probabil ca nu erati student la zi..

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara dupa 18 ani badea adina badea adina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: pentru ca fiul meu este major si isi continua studiile de licenta, pot introduce tot eu actiunea in ... (vezi toată discuția)
Plata pensie alimentara major CeviucM CeviucM Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Sotul unei cunostiinte are 2 copii din 2 relatii anterioare, unul de 21 ani si unul de 18 ani. Din casatoria ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa majorat tomasuzana tomasuzana cum se procedeaza continuarea platii cupa 18 ani student? si cum se inceteaza plata pensiei la implinirea a 18 ani? ... (vezi toată discuția)