avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plata pensie alimentara major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plata pensie alimentara major

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Sotul unei cunostiinte are 2 copii din 2 relatii anterioare, unul de 21 ani si unul de 18 ani. Din casatoria actuala, are 2 copii, unul de 12 respectiv 1 an. Pentru cei doi din relatii anterioare a platit pensie alimentara, dar din ianuarie 2023 a ramas fara loc de munca. Le a platit in continuare, din mana pensia. Dar incepand cu luna trecuta, pt cel de 18 ani nu a mai platit, fiind major. Pt cel de 21 are hotarare judecatoreasca. Intrebarea era: daca cel care a implinit 18 ani este la scoala in continuare, trebuie sa obtina pe cale legala continuarea platii pensiei, sau obligatia tatalui, atata timp cat este elev, este de a plati in continuare fara o hotarare judecatoreasca in acest sens? Exista vreun art in lege in acest sens? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:33, 26 Octombrie 2023
Bună ziua,

Tatăl este obligat să plătească pensie copilului și după împlinirea vârstei de 18 ani, dacă copilul își continuă studiile, dar până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

Art. 499 alin. (3) Cod civil: „Părinții sunt obligați să îl întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.”

Toate cele bune,
doar daca nu se inatele, daca tatal nu plateste de bunavoie, fiul va trebui sa il dea in judecata.
Buna ziua,

Fiul majora se poate adresa instantei de judecata, are calitate procesuala activa.

Pensia de intretinere poate fi platita pana la varsta de 26 ani, cata vreme sunt continuate studiile si nu sunt realizate venituri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea pensiei alimentare Daniel1971 Daniel1971 Buna ziua. Am o intrebare daca ma puteti ajuta. Sunt divortat din 2003 si instanta a dispus plata unei pensii de intretinere in procent de 25% din salariu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa 18ani Angela udrea Angela udrea Buna ziua am o intrebare fiul sotului meu mai poate primi pensie alimentara de la mama lui daca a implinit 18 ani? Si daca da va rog sa mi spuneti cum se ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara in caz de divort orgsa1 orgsa1 In cazul in care este vorba de doi copii care vor ramane cu mama, unul de 10 si unul de 22 student pana la 26 de ani, tatal va fi nevoit sa plateasca pensie ... (vezi toată discuția)