avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara in caz de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara in caz de divort

In cazul in care este vorba de doi copii care vor ramane cu mama, unul de 10 si unul de 22 student pana la 26 de ani, tatal va fi nevoit sa plateasca pensie alimentara pentru ambii copii? Daca studentul de 22 de ani se angajeaza in mod legal la un loc de munca concomitent cu urmarea studiilor, tatal mai este nevoit sa ii dea acestuia pensie alimentara?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 14:26, 12 August 2015
Avand in vedere ca doar unul dintre copii este minor, in cadrul actiunii de divort se va pune problema stabilirii pensiei de intretinere doar in favoarea acestuia.

In ceea ce il priveste pe celalalt copil major aflat in continuarea studiilor, daca tatal nu achita de bunavoie pensia de intretinere in favoarea acestuia, copilul major il poate actiona in judecata in nume personal pe tata, urmand ca acesta din urma sa fie obligat la plata pensiei de intretinere pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
Daca copilul major aflat in continuare studiilor se angajeaza, tinand seama de dispozitiile art.499 al.2 c.civ. aplicabil si in cazul copiilor majori, pensia poate fi sistata la cererea tatalui ( pe cale judecatoreasca) daca acesta nu poate proba ca se afla in continuare in nevoie si ca venitul realizat din munca proprie este insuficient pentru a se intretine singur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara sistata irina2000 irina2000 Tatal a sistat pensia alimentara pentru copil si ii mai da doar 200 roni pe motiv ca a implinit 18 ani.Dar copilul este student la zi.Am sanse in instanta sa ... (vezi toată discuția)
Probleme de familie- tatal plecat, dar parinti nedivortati irina42 irina42 Am tatal mutat de acasa de aproximativ 3 ani, timp in care nu a platit nimic pentru intretinerea mea sau a casei. Parintii sunt nedivortati, eu sunt studenta, ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara major medeea10 medeea10 Am 23 de ani, am inteles ca pensia alimentara o pot primi pana la 25 de ani, mai pot beneficia de pensie daca nu mai sunt studenta sau daca lucrez? (vezi toată discuția)